Naslovnica Trendi Biografski film o Marie Curie se imenuje Radioaktivna

Biografski film o Marie Curie se imenuje Radioaktivna

Avtor: Spletno Uredništvo

 V slovenske kinematografe bi moral 23. julija vstopiti film o Nobelovi nagrajenki Marie Curie, ki so ga poimenovali ‘Radioaktivna’, a so premiero prestavili na september. Sicer Naturalizirana Francozinja poljskega rodu Marie Salome Sklodowske Curie še danes velja za največjo znanstvenico vseh časov, saj je znanstvenim raziskavam posvetila vse svoje življenje in na koncu tudi umrla zaradi radioaktivnega sevanja.

Biografski film o Marie Curie se imenuje RadioaktivnaMaria Salome Sklodowska Curie je še danes edina ženska, ki je prejela kar dve Nobelovi nagradi (foto: cineplexx.si/Blitz Slovenija)

 

Zgodba filma ‘Radioaktivna’ govori o znanstvenici Marie Salome Sklodowske Curie, prve ženske, ki je postala dobitnica Nobelove nagrade, potem ko je poleg ostalega odkrila dva nova kemijska elementa – polonij in radioaktivni radij. Ta drama je obenem biografski film o najbrž najbolj slavni znanstvenici vseh časov. Marie Curie ni pomembna le zaradi svojih dosežkov, ampak tudi zaradi svoje vloge v procesu doseganja enakopravnosti vse za ženske na svetu.

V filmu igra dobitnica Oskarja Rosamund Pike, poleg nje pa so v igralski zasebi še Sam Riley, Aneurin Barnard in Anya Taylor-Joy, medtem ko se je pod režijo podpisala Marjane Satrap. »Film ‘Radioaktivna’ prinaša resnično zgodbo o znanstvenici, ki se je rodila leta 1867 v Varšavi, študirala pa je v Franciji, kjer je tudi spoznala svojega moža. Pierre in Marie Curie sta skupaj odkrila radij in močno pretresla takratne znansvene kroge,« razkriva napovednik.

Na Poljskem rojena Marie in njen francoski mož Pierre sta bila kemika in fizika, ki sta leta 1903 skupaj prejela Nobelovo nagrado, potem ko sta odkrila radioaktivnost. Tri leta zatem je Pierre umrl, potem ko mu je pri prečkanju ulice spodrsnilo in ga je povozila kočija. Po njegovi smrti se je Marie še bolj poglobila v delo in osvojila še samostojno ter hkrati svojo drugo Nobelovo nagrado. Umrla je leta 1934 in sicer zaradi sevanja, ki mu je bila izpostavljena med svojimi raziskavami,

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.