Naslovnica Slovenija Korak nazaj dve minuti pred polnočjo

Korak nazaj dve minuti pred polnočjo

Avtor: Spletno Uredništvo

Za danes napovedana vroča novinarska konferenca Slovenskega mladinskega gledališča je bila ponoči nepričakovano preklicana, potem ko se je Ministrstvo za kulturo presenetljivo hitro odzvalo s prošnjo za dialog. 

dve minuti 2E-sporočilo o odpovedi novinarske konference je prišlo ob nenavadni uri, ki pa je v določenih ‘težkokulturnih’ krogih dobro znana (foto: vinyl-records.nl)

 

Pri Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) so v torek s sporočilom za javnost napovedali za danes predvideno novinarsko konferenco, ki je obetala precej ostrih kritik na račun Ministrstva za kulturo RS (MK).  Protest gledališčnikov naj bi bil posledica večletnega omalovaževanja in neresničnih obsodb s strani Komisije za uprizoritvene umetnosti Ministrstva za kulturo.

“Slovensko mladinsko gledališče vztraja na poti brisanja mej med gledališčem (kot umetnostjo) in dnevno političnim [sic!] ‘odrom’ resničnosti, s čimer – skladno z že lani zapisanim mnenjem strokovne komisije – jemlje umetnosti pozicijo in kvaliteto umetnosti ter jo spreminja v (precej) neučinkovit politični pamflet. S tem stavkom strokovna komisija Ministrstva za kulturo (za uprizoritvene umetnosti) začne svojo kvazistrokovno sodbo, v kateri – zato oster odziv – mrgoli neresnic, neutemeljenih sklepov in trditev, s katerimi predstave Slovenskega mladinskega gledališča že tri leta žigosa kot umetniško ničvredne.

Že tri leta komisija ne le žali in obračunava z vodstvom Slovenskega mladinskega gledališča, temveč neposredno žali tudi nekatere slovenske in tuje umetnike, ki v tem gledališču ustvarjajo, pa čeprav so prav dela teh umetnikov v zadnjih letih naredila največji kakovostni preskok in prejela nezanemarljivo število nagrad na nacionalnih festivalih ter močno zaznamovala medijski in javni prostor. Očitno je to dejstvo marsikomu trn v peti.

Še več: mnenja komisije posledično žalijo tudi vse tiste selektorje in člane strokovnih žirij, ki so te umetniško ‘ničvredne’ predstave izbrale v tekmovalne programe, v svoje abonmaje ter jim podelile najvišja priznanja s področja gledališča v naši državi. Zato vodstvo Slovenskega mladinskega gledališča vabi vse novinarje ter vso strokovno in zainteresirano javnost, naj se nam v četrtek, 17. januarja 2019, ob 11.00 pridruži v dvorani Nove pošte na protestni medijski konferenci, na kateri bomo z objektivnimi argumenti ter preverljivimi podatki dokazali lažnost nekaterih sodb, ki so zapisane v mnenju strokovne komisije.

Že vnaprej se opravičujemo vsem tistim članom komisij in vsem tistim uslužbencem Ministrstva za kulturo, ki pri tem problematičnem početju niso sodelovali. Ob tem vse medije prijazno opozarjamo, da ne gre za sredstva, temveč za vprašanje že leta trajajočega problematičnega odnosa, ki ga posamezne strokovne komisije kažejo do nekaterih institucij in nevladnih organizacij,” je bilo zapisano v uvodnem delu torkovega sporočila za javnost SMG.

Včeraj, dve minuti pred polnočjo (23.58), pa so konferenco preklicali in pojasnili, da je bil njihov protest posledica večletnega omalovaževanja in neresničnih obsodb s strani Komisije za uprizoritvene umetnosti Ministrstva za kulturo. Želeli so opozoriti na tako prakso in doseči, da bi se prekinila. Poleg tega pri SMG zahtevajo, da se vse slovenske kulturne ustanove obravnavajo enako, torej po kriteriju kakovosti dela in uspešnosti, ne pa na podlagi osebnih afinitet in simpatij.

Po javni napovedi medijske konference in prvih objavah protesta v medijih pa je SMG presenetljivo poklical kar minister za kulturo Dejan Prešiček. Slednji je predlagal dialog, v katerem naj bi poskusili skupaj rešiti težave, na katere so opozorili in zaradi katerih so protestirali. “Ministru se za to gesto zahvaljujemo; nadvse cenimo dejstvo, da obstaja nekdo, ki nam je pripravljen prisluhniti.

Zaradi vsega omenjenega v odgovor na povabilo ministra Prešička kot gesto dobre volje odpovedujemo novinarsko konferenco. Upamo, da bomo skupaj našli konstruktivno rešitev, ki ne bo v pomoč le nam v Slovenskem mladinskem gledališču, temveč vsem slovenskim gledališkim umetnikom,” so pri SMG zapisali v novem sporočilu za javnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.