Naslovnica Šport Fenomenalna Janja Garnbret v igri za nov uspeh na svetovni ravni

Fenomenalna Janja Garnbret v igri za nov uspeh na svetovni ravni

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Slovenka Janja Garnbret, ki je trenutno najboljša športna plezalka na svetu, se je uvrstila med deseterico kandidatov za laskavi naslov športnice leta 2018 svetovnih iger, oziroma v neolimpijskih disciplinah. Slovenska športnica leta 2018 je edina predstavnica športnega plezanja in obenem tudi Slovenije v tem uglednem mednarodnem izboru športnika leta v neolimpijskih športih.

Trikratna svetovna prvakinja Janja GarnbretTrikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret, tri zlate medalje in tri trenerji slovenske reprezentance v športnem plezanju (foto: Manca Čujež)

 

Svetovne igre so najvišje športno tekmovanje v več kot 30 športih, ki (še) niso vključeni v program olimpijskih iger, in jih vsaka štiri leta priredijo pod okriljem mednarodnega združenja International World Games Association (IWGA). Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu in slovenska športnica leta 2018, je med 10 kandidati za športnika leta po izboru svetovnih iger.

IWGA je Garnbretovo, ki se je v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji športnoplezalskih disciplin, izbral že za športnico septembra 2018, zdaj pa je tudi kandidatka za njihovo športnico celotnega leta 2018. Slovenska športnoplezalna junakinja je sito prvega glasovanja, v katerem je bilo 25 športnikov, uspešno prestala in se 16. januarja uvrstila med 10 športnikov, ki se potegujejo za laskavi mednarodni naslov.

O končni zmagi bo odločalo spletno glasovanje, ki poteka do 31. januarja. Za Janjo je mogoče glasovati na spletni strani IWGA theworldgames.org. Glas je mogoče oddati enkrat na dan s posamezne naprave (računalnik, telefon) oz. IP-naslova. Lani je na primer športnik leta svetovnih iger postal Iranec Reza Alipourshenazandifar, svetovni rekorder v hitrostnem plezanju, športno plezanje pa je po zaslugi Čeha z Adama Ondre zmagalo že leta 2014.

Garnbretova je sicer decembra postala slovenska športnica leta 2018 in tudi športnica leta po izboru Bloudkovih nagrajencev. Komaj 19-letna Janja Garnbret je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima kolajnama v težavnostnem (2016, Pariz) in balvanskem plezanju (2018, Innsbruck).

Janja je nato kot prva zmagovalka nove discipline, olimpijske kombinacije, kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva športna plezalka s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah. Poleg tega je na svetovnem prvenstvu osvojila tudi drugo mesto v težavnostnem plezanju ter v letošnji sezoni prav na vsaki tekmi svetovnega pokala stopila na prvo ali drugo stopničko. 

Izjemna slovenska plezalka je skupno v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga. Že tretje leto zapored je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, so še sporočili s Planinske zveze Slovenije in pozvali k glasovanju za ‘fenomenJanjo’. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.