Naslovnica Svet & EU Konec slovenskega predsednikovanja Svetu OZN za človeške pravice

Konec slovenskega predsednikovanja Svetu OZN za človeške pravice

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenija je z iztekom leta 2018 zaključila enega od večjih diplomatskih mednarodnih projektov – predsedovanje Svetu Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice. Slovenski stalni predstavnik pri OZN v Ženevi, veleposlanik Vojislav Šuc, je to pomembno mesto zasedal skozi celotno leto 2018. Hkrati z zaključkom predsedovanja Slovenija zaključuje tudi svoje drugo triletno članstvo v Svetu OZN.

oznSlovenska vlada RS je že sprejela odločitev za najavo nove kandidature za članstvo v Svetu v obdobju 2026-2028 (foto:U.S. Mission Geneva / Eric Bridiers)

 

Svet Organizacije združenih narodov (OZN) je v enoletnem procesu pod vodstvom slovenskega veleposlanika v Švici Vojislava Šuca decembra 2018 sprejel paket ukrepov, ki ga danes delajo vitkejšega in bolj učinkovitega pri odzivu na mednarodne izzive na področju človekovih pravic. Ukrepi so dobrodošla popotnica za promocijo in zaščito človekovih pravic pri spopadanju z izzivi, ki jih tudi 70 let po sprejemu Splošne deklaracije človekovih pravic ne primanjkuje.

“Med druge ključne uspehe predsedovanja štejemo krepitev zaupanja in dialoga v Svetu. Eden od korakov za dosego tega cilja je bila organizacija posveta članic Sveta oktobra letos v Ljubljani, kjer je bila v neformalnem okolju presežena katera od razlik. V dneh posveta se je v Ljubljani mudila visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet, ki se je ob tej priložnosti srečala z ministrom dr. Cerarjem, njej v čast pa je priredil sprejem predsednik republike Borut Pahor.

Prav tako so aktivnosti v okviru predsedovanja Svetu pripomogle k poglobitvi dialoga z različnimi regionalnimi organizacijami ter regionalnimi skupinami, ki so zastopane v Svetu, kot tudi k izboljšanju sodelovanja med Svetom in drugimi organi OZN. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da zaradi prizadevanj v preteklem letu beležimo dvig pozornosti, ki jo mednarodna javnost namenja temu pomembnemu organu OZN,” so izjavili na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ).

Svet za človekove pravice je med svojimi vidnejšimi aktivnostmi lani naslovil najbolj pereče oziroma najbolj množične kršitve človekovih pravic po svetu. Med najodmevnejše lannske uspehe prištevajo ustanovitev mehanizma za zbiranje in analizo dokazov o množičnih najtežjih kršitvah človekovih pravic manjšine Rohinga v Mjanmaru ter sprejetje resolucije o stanju človekovih pravic v Venezueli.  

Na MZZ so dodali, da je Svet za človekove pravice po zaključku predsedovanja Slovenije v boljšem stanju, kot je bil pred tem. Slovenija je v obdobju svojega članstva v Svetu zasledovala ključne tematske prioritete. K uresničevanju slednjih ter h krepitvi prizadevanj iz preteklega leta pa bo stremela tudi po zaključku članstva, ko bo z aktivnim delovanjem v Svetu še naprej pomagala kot država opazovalka

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.