Naslovnica Svet & EU Komisija je odobrila slovensko shemo pomoči, poslala pa je tudi 4 opozorila

Komisija je odobrila slovensko shemo pomoči, poslala pa je tudi 4 opozorila

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je konec tedna sprejela nekaj pomembnih odločitev, ki se tičejo Slovenije. Najpomembnejša je bila ta, da je odobrila 378 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo samozaposlenim osebam. Poleg tega pa je poslala Sloveniji 4 različna opozorila, da mora odpraviti pomanjkljivosti glede okoljske zakonodaje.

 Komisija je odobrila slovensko shemo pomoči poslala pa je tudi 4 opozorila

Slovenija ni predložila podatkov o določenih ciljih za ponovno uporabo in predelavo izrabljenih vozil (foto:pxfuel.com)

 

Komisija EU je konec tedna odobrila slovensko shemo pomoči samozaposlenim osebam, ki so jih finančno oziroma poslovno prizadele omejitve zaradi pandemije koronavirusa. Cilj te pomoči je ohranitev delovnih mest in omogočanje likvidnostne podpore za samozaposlene, kmete in upravitelje mikropodjetij. Pri tem se bo vsaj delno povrnilo izpade dohodkov, povzročenih zaradi pandemije in vladnih omejevalnih ukrepov.

»Komisija je ugotovila, da je shema v skladu s pogoji, določenimi v začasnem okviru za ukrepe državne pomoči , ter ukrepe odobrila v skladu s pravili EU o državni pomoči,« so zapisali v izjavi za javnost. Po ocenah Komisije naj bi ukrepi pomagali nekaj več kot 1000 upravičencem, najbrž pa so te številke napačne in bo pomoč, podobno kot spomladi, prejelo nekaj tisoč samozaposlenih (kar bo seveda posredno pomagalo tudi vsem njihovim družinam).

Komisija EU pa je konec tedna objavila tudi svoj redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU. Sloveniji se je posvetila v 4 primerih. Najprej je Slovenija dobila uradni opomin, ker ni zagotovila informacij o ravnanju s prednostnimi snovmi. Nato je Komisija EU Sloveniji poslala obrazloženo mnenje ter jo pozvala, naj predloži informacije o ciljih za ponovno uporabo in predelavo izrabljenih vozil.

»Komisija je Sloveniji poslala obrazloženo mnenje ter jo pozvala, naj izboljša svojo zakonodajo o dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah na podlagi direktive o presoji vplivov na okolje ( Direktiva 2011/92/EU ) in direktive o industrijskih emisijah ( Direktiva 2010/75/EU ). Komisija je Romuniji, Slovaški in Sloveniji poslala uradni opomin ter jih pozvala k popolnemu prenosu zakonodaje EU o varstvu pred sevanjem ( Direktiva Sveta 2013/59/Euratom ) v nacionalno zakonodajo,« so še sporočili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.