Naslovnica Magazin Ne nasedajte slavnim Slovencem

Ne nasedajte slavnim Slovencem

Avtor: Spletno Uredništvo

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, nenehno opozarjajo na nove poskuse spletnih prevar, pa tudi na starejše trike, ki očitno še vedno delujejo. Tokrat gre za poskuse prevar iz serije ‘Slavni Slovenec razkriva, kako je obogatel’.

Ne nasedajte slavnim SlovencemNekdanja manekenka in danes žena predsednika Melania Trump se najbrž ne lotila razkrivanja skrivnosti investiranja (foto: PR PRO Plus)

 

Začetek prevare je enostaven. Na spletu se pojavi se oglas, v katerem Luka Dončič, Melania Trump, Darja Zgonc, Jan Plestenjak, zmagovalec oddaje Kmetija, ali kateri drug znan Slovenec domnevno razkrivajo, kako so obogateli z investicijami. Seveda nihče od njih nima nobene zveze z oglasom, ampak so njihova imena in fotografije uporabili brez dovoljenja. Tako se namreč najlažje pritegne pozornost uporabnikov spleta.

Podobno se v tovrstnih lažnih oglasih, ki se vrstijo na družbenih omrežjih in tudi v elektronski pošti, pojavljajo tudi znane medijske družbe – vse s ciljem, da bi ustvarili videz legitimnosti in kredibilnost za vsakega ne preveč pozornega uporabnika spleta. »Kaj stoji za takšnimi – ‘Jan Plestenjak obogatel s kriptovalutami’, ‘Nova investicija Sama Logina spravlja banke v obup’ ali ‘Zmagovalec oddaje Kmetija razkriva, kako je zaslužil toliko denarja’ – naslovi?

Glede na naše dosedanje izkušnje gre v teh primerih za zavajajoče ponudbe, kjer vas poskušajo prepričati k nakupu izobraževalno-naložbenih paketov na eni izmed trgovalnih platform vrste Forex, v zameno pa vam obljubljajo velik zaslužek in hitro obogatitev,« pravijo na spletnem mestu varninainternetu.si. Seveda pri takšnih poslih običajno prav vsi uporabniki izgubijo čisto vse, kar so vložili.

Če kdo navidezno zasluži, pa si začnejo prevaranti izmišljati nove in nove vzroke, zakaj vam ta hip ne morejo izplačati denarja. Ker gre za kriminalce, ki nimajo kaj izgubiti, pogosto pred domnevnim izplačilom zahtevajo še nakazilo dodatnega zneska (izmišljajo si nekakšne dodatne stroške), potem pa seveda prenehajo komunicirati. Da bi se obvarovali pred takšnimi in podobnimi prevarami, je dobro vsako stvar dobro premisliti in predvsem preveriti ponudnika. Slednjega je namreč kasneje skoraj nemogoče izslediti.

»Ponudniki teh storitev se pred svojo odgovornostjo običajno zavarujejo z navedbami v drobnem tisku, s sedeži v tujini ali pa celo povsem zakrijejo svojo identiteto. Če ste nakupe opravili s kreditno kartico, lahko na banki vložite reklamacijski zahtevek. Če ste plačali po povzetju, potem nimate kakšne možnosti finančne reklamacije. V tem primeru lahko zadevo zgolj prijavite na Tržni inšpektorat, ki pa ima zelo omejene možnosti ukrepanja, ko gre za ponudnika iz tujine, ali pa goljufijo prijavite na policiji,« so še dodali na varninainternetu.si.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.