Naslovnica Svet & EU Komisija EU za Slovenijo predlaga za 1,1 milijarde evrov posojila

Komisija EU za Slovenijo predlaga za 1,1 milijarde evrov posojila

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je Svetu EU predložila predloge sklepov za dodelitev finančne podpore za petnajst držav članic v okviru instrumenta SURE. Gre za sredstva v skupni višini 81,4 milijarde evrov, ki bodo namenjena premostitvi negativnih socialno-ekonomskih učinkov pandemije koronavirusa.

Komisija EU za Slovenijo predlaga za 11 milijarde evrov posojila1,1 milijarde evrov je zagotovo lep kup denarja (foto: maxpixel.net)

 

Komisija EU je Svetu EU poslala svoje predloge za dodelitev finančne podpore državam, ki so za to zaprosile, v okviru instrumenta SURE. Gre za sredstva v skupni višini 81,4 milijarde evrov, namenjena pa bodo premostitvi negativnih socialno-ekonomskih efektov pandemije. Instrument SURE je pomemben element širše strategije EU ter obenem predstavlja eno od treh varnostnih mrež, o katerih se je dogovoril Evropski svet, da bi zaščitili tako delavce, kot tudi gospodarske družbe in države.

»Ko bo Svet te predloge odobril, bo finančna podpora zagotovljena v obliki posojil, ki jih bo EU državam članicam odobrila pod ugodnimi pogoji. S temi posojili bodo države članice lažje obravnavale nenadna povečanja javnofinančnih odhodkov za ohranjanje delovnih mest. Zlasti jim bodo pomagala kriti stroške, neposredno povezane s financiranjem nacionalnih ureditev skrajšanega delovnega časa in drugimi podobnimi ukrepi, ki so jih uvedle kot odziv na koronavirusno pandemijo, zlasti za samozaposlen,« so sporočili s Komisije EU.

Po posvetovanjih z državami članicami in po oceni njihovih zahtevkov je Evropska komisija Svetu EU predlagala odobritev sredstev za 15 držav: Belgija – 7,8 milijarde evrov, Bolgarija – 511 milijonov evrov, Češka – 2 milijardi evrov, Grčija – 2,7 milijarde evrov, Španija – 21,3 milijarde evrov, Hrvaška – 1 milijarda evrov, Italija – 27,4 milijarde evrov, Ciper – 479 milijonov evrov, Latvija – 192 milijonov evrov, Litva – 602 milijona evrov, Malta – 244 milijonov evrov, Poljska – 11,2 milijarde evrov, Romunija – 4 milijarde evrov in Slovaška – 631 milijonov evrov. 

Naša država je na tem seznamu (po naključju, oz. po abecednem vrstnem redu) zadnja, kar pa je precej bolj pomembno, je dejstvo, da naj bi Slovenija prejela kar 1,1 milijarde evrov. Zahtevke sta sicer vložili tudi Portugalska in Madžarska, a so še v postopkih ocenjevanja. S Komisije EU so pojasnili še, da se lahko bo v okviru instrumenta SURE zagotovila finančna pomoč v rekordnem skupnem znesku do 100 milijard evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.