Naslovnica Svet & EU Komisija EU mora hitro pripraviti novo Evropsko strategijo o invalidnosti

Komisija EU mora hitro pripraviti novo Evropsko strategijo o invalidnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski Parlament je pravkar pozval Evropsko komisijo, da pripravi novo strategijo o invalidnosti v EU. Sedanja strategija je bila namreč namenjena obdobju 2010-20, zato se letos izteče. Parlament želi, da bi EU ostala vodilna na področju zagotavljanja pravic oseb z invalidnostmi, ob spoštovanju principa polne vključenosti.

 Komisija EU mora pripraviti novo Evropsko strategijo o invalidnostiGlede na počasnost Komisije EU bo nova strategija težko nared še pred koncem leta (foto: pxhere.com)

 

Politika EU se v svojih temeljnih načelih poteguje za enakopravnost vseh ljudi in za vključujočo družbo brez diskriminacije. To pomeni, da morajo biti invalidi v vseh državah članicah EU zakonsko deležni posebnih pravic, na kar je potrebno te pravice tudi spoštovati.  V Evropskem parlamentu se na junijskem plenarnem zasedanju obeta glasovanje o prioritetah glede nove Evropske strategije o invalidnosti za obdobje po letu 2020.

Z Evropskega parlamenta so pravkar posredovali statistične podatke, po katerih je na primer v EU kar 100 milijonov oseb z različnimi oblikami invalidnostmi: »Med ljudmi z invalidnostmi, starih med 20 in 64 let, je zaposlenih 50,6 odstotka, medtem ko je med osebami brez invalidnosti zaposlenih 74,8 %. 28,7 odstotka oseb z invalidnostmi v EU tvega revščino ali socialno izključenost, v splošni populaciji je ta delež 19,2 %. 800.000 oseb z invalidnostmi v EU pa nima pravice do volitev.«

Evro-parlamentarci so zato pozvali Komisijo EU, da naj čim prej pripravi novo strategijo za naslednje desetletje in zagotovi primerno visoka finančne instrumente za njeno izvajanje. Pri tem je ključno, da se osebam z invalidnostmi omogočiti enak dostop do zdravstva, zaposlitev, javnega prevoza in domovanj ter da se upoštevajo konkretni predlogi invalidov in njihovih organizacij. Prav tako naj EU sprejme skupno definicijo invalidnosti in zagotovi nadaljnji razvoj pilotnega projekta enotne evropske kartice za invalide.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.