Naslovnica Svet & EU Komisija EU bo ustanovila Observatorij EU za agroživilsko verigo

Komisija EU bo ustanovila Observatorij EU za agroživilsko verigo

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je ta teden objavila razpis za ustanovitev novega Observatorija EU za agroživilsko verigo (AFCO). Observatorij bo spremljal proizvodne stroške, marže in trgovinske prakse, njegova osnovna cilja pa sta okrepitev položaja kmetov v verigi preskrbe s hrano in boljše sodelovanje med vsemi akterji v verigi.
Komisija EU bo ustanovila Observatorij EU za agroživilsko verigo

Kmetje, predelovalci, prevozniki, trgovci in potrošniki – vsi členi verige so pomembni (foto: anuga.com)

Evropska komisija je prejšnji mesec, medtem ko so po več državah članicah Evropske unije kmetje množično protestirali na ulicah, za Svet EU in Parlament EU pripravila več predlogov za izboljšanje položaja kmetov, ki bi jih bilo mogoče izvesti kratkoročno in srednjeročno. En od teh predlogov je bil ustanovitev novega ‘Observatorija za proizvodne stroške, marže in trgovinske prakse’.

S tem predlogom so se na zasedanju Sveta EU strinjali tudi za kmetijstvo pristojni ministri držav članic EU. Nov observatorij naj bi štel do 80 članov, ki bodo predstavljali nacionalne organe, pristojne za kmetijstvo, ribištvo in ribogojstvo ter različne člene verige preskrbe s hrano, kot so kmeti, ponudniki surovin, živilska industrija, trgovci, sektorja transporta in logistike ter tudi potrošniki.

»Njegov cilj je povečati preglednost cen, strukture stroškov in razdelitve marž ter dodane vrednosti v dobavni verigi ob spoštovanju zaupnosti in pravil konkurence. Vzpostavitev zaupanja med vsemi zainteresiranimi stranmi in javnimi organi je ključnega pomena za zagotovitev, da so vsi akterji pravično plačani za svoje prispevke in delo v verigi preskrbe s kmetijsko hrano,« so o nalogah novega opazovalnega središča pojasnili s Komisije EU.

Sicer je krepitev položaja kmetov v verigi preskrbe s hrano en ključnih ciljev skupne kmetijske politike, na nivoju EU pa zato že obstaja več ukrepov za zagotavljanje pravičnosti in zaščite kmetov pred nepoštenimi trgovinskimi praksami. Pravkar objavljeni razpis bo odprt do 13. maja, novi Observatorij, ki mu bo predsedoval Generalni direktorat za kmetijstvo Komisije EU, pa naj bi se bo prvič sestal že julija letos.

Observatorij, ki bo hkrati dopolnjeval delo že obstoječih tržnih observatorijev za kmetijstvo in ribištvo, bo ustanovljen za začetno obdobje petih let (z možnostjo podaljšanja), sestajal pa naj bi se vsaj dvakrat letno.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.