Naslovnica Gospodarstvo Posvet glede poročanja o finančnih računih nerezidentov iz ZDA

Posvet glede poročanja o finančnih računih nerezidentov iz ZDA

Avtor: Spletno Uredništvo
Finančna uprava Republike Slovenije je izpeljala strokovni posvet, ki je bil namenjen domačim finančnim institucijam in poročanju o finančnih računih nerezidentov iz ZDA. Govora je bilo o izboljšanju spoštovanja davčnih predpisov na mednarodni ravni in izvajanju določil sporazuma FATCA.
Posvet glede poročanja o finančnih računih nerezidentov iz ZDA

Simboličen kupček ameriški dolarjev (foto: pxhere.com)

Strokovni posvet Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) je bil namenjen vsem slovenskim finančnim institucijam, ki letno poročajo o finančnih računih za nerezidente. Zato so se ga udeležili zastopniki bank, zavarovalnic, investicijskih skladov, družb za upravljanje in nekaterih interesnih združenj. Prisotni pa so bili tudi predstavniki Urada za preprečevanje pranja denarja, Agencije za trg vrednostnih papirjev in Ministrstva za finance.

»Glavno vodilo strokovnega posveta, ki ga je izvedla Finančna uprava Republike Slovenije, je skrb za zagotavljanje kakovosti izmenjanih informacij. Na srečanju so bile izpostavljene najpomembnejše vsebine, ki so pomembne za učinkovito izvajanje CRS standarda (Common Reporting Standard) in FATCA sporazuma,« so o vsebini strokovnega posveta pojasnili s Finančne uprave Republike Slovenije.

Poudarili so, da je bil fokus sestanka usmerjen v pomanjkljivosti, ki jih FURS zaznava pri nadzoru nad pravilnostjo izvajanja postopkov dolžne skrbnosti in poročanj. Sicer letos mineva deset let od podpisa sporazuma FATCA med Slovenijo in ZDA, od sprejetja OECD standarda in od podpisa ‘Večstranskega sporazuma med pristojnimi organi o avtomatični izmenjavi informacij o finančnih računih’.

Spomnili so še, da v sklopu teh mednarodnih dogovorov Finančna uprava Republike Slovenije zagotavlja potrebne informacije pristojnim organom iz drugih držav, hkrati pa tudi dobiva informacije iz tujine, ki jih uporabi v postopkih nadzora slovenskih davčnih subjektov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.