Naslovnica Šport Prve finančne nagrade za atletske medalje na OI

Prve finančne nagrade za atletske medalje na OI

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodna atletska zveza se je odločila, da bo postala prva globalna športna zveza, ki bo najboljšim atletom in atletinjam, oz. tistim, ki bodo na Olimpijskih igrah osvojili zlate medalje, podelila denarne nagrade. Gre za precedens, ki po eni strani omogoča vrhunskim atletom, da se vsaj malce približajo športnikom iz ‘bogatejših’ disciplin. Po drugi strani pa ta novost prinaša dokončen zaton slavnega olimpijskega gesla ‘važno je sodelovati’.
Prve finančne nagrade za atletske medalje na OI

Vrhunski slovenski metalec diska Kristjan Čeh sodi med kandidate za zlato na OI v Parizu (foto: FB Kristjan Čeh)

Pred več kot 100 leti je soustanovitelj Mednarodnega olimpijskega komiteja in modernih Olimpijskih iger baron De Coubertin poudarjal, da ni važno zmagati, ampak sodelovati. Od tedaj so se časi povsem spremenili in namesto prvotno zahtevanega olimpijskega amaterizma se je svet športa povsem profesionaliziral. Nekatere panoge so sicer komercialno bolj privlačne kot druge, nekateri športniki pa so plačani nesorazmerno bolje kot drugi.

Mednarodna atletska zveza, ki se imenuje ‘Svetovna atletika’, se je odločila, da bo poskusila vsaj delno zmanjšati te finačne razlike.  Včeraj je krovna svetovna atletska zveza oznanila, da bo postala prva globalna športna zveza, ki bo najboljšim atletom in atletinjam na Olimpijskih igrah podelila denarne nagrade, to pa se bo zgodilo že letos poleti na prihajajočih igrah v Parizu.

»Skupna nagrada v višini 2,4 milijona ameriških dolarjev je bila ločena od razdelitve prihodkov Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki ga prejme Svetovna atletika vsaka štiri leta. To bo uporabljeno za nagrajevanje športnikov, ki osvojijo zlato medaljo na vsakem od 48 atletskih tekmovanj v Parizu, s 50.000 ameriškimi dolarji,« so pojasnili s Svetovne atletike. Srebrne in bronaste medalje pa naj bi finančno nagradili šele na naslednjih OI leta 2028.

Predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe (nekoč vrhunski tekač na 800 m in 1500 m) je ob tem dejal, da gre za ključni trenutek za Svetovno atletiko in atletski šport kot celoto, oz. za priznavanje vloge, ki jo imajo vrhunski atleti pri uspehu vseh Olimpijskih iger. Svetovna atletika se sicer že pred leti odločila, da ves denar, ki ga od Mednarodnega olimpijskega komiteja prejme za OI, neposredno ponovno vloži v atletiko in to sedaj tudi počne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.