Naslovnica Svet & EU Kandidat za novega predsednika Komisije EU bo znan do konca junija

Kandidat za novega predsednika Komisije EU bo znan do konca junija

Avtor: Spletno Uredništvo

Nedavne evropske volitve so minile v znamenju najvišje udeležbe v zadnjih 20 letih. Na ravni EU je svoj glas oddalo 50,8 % volivcev. Sledi oblikovanje političnih skupin in izvolitev predsednika Evropske komisije. Vsaj za ime kandidata naj bi se dogovorili do konca meseca juija. 

 Kandidat za novega predsednika Komisije EU bo znan do konca junija 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Prvič po letu 1979, ko so bile izpeljane prve neposredne volitve v Evropski parlament, se je letos zgodilo, da je na volišča prišlo več volivcev kot na prejšnjih volitvah. (foto: wikipedia)

 

Evropske volitve 2019 so mimo in približno polovica volilnih upravičencev iz 28 držav je izrazila svoje mnenje o tem, kakšno Evropo si želijo v prihodnosti. Udeležba na letošnjih evropskih volitvah je bila celo največja v zadnjih dvajsetih letih, na ravni EU je svoj glas oddalo natanko 50,8 % volivcev. S tem rezultatom se je spremenil tudi trend padanja volilne udeležbe. 

S Parlamenta EU so sporočili, da se je tokrat udeležba glede na prejšnje evropske volitve povečala v kar 21-ih od 28-ih držav, v sedmih državah celo za več kot 10 %. Največji pozitivni skok udeležbe so zabeležili na Poljskem, kjer je na volišča prišlo 21,85 % več ljudi kot pred petimi leti, ter v Španiji, kjer jih je glasovalo 20,51 % več. Rezultati volitev, sestava novega sklica Evropskega parlamenta in podrobnejše informacije, vključno z razpoložljivimi izidi v vseh 28 državah, so še naprej na voljo na portalu rezultati-volitve.eu.

Novoizvoljeni evropski poslanci se morajo sedaj dokočno odločiti, kateri politični skupini se bodo pridružili, lahko pa tudi oblikujejo nove. Skupine v Parlamentu EU združujejo poslance s sorodnimi političnimi pogledi, za ustanovitev nove politične skupine pa se mora zbrati najmanj 25 poslancev iz najmanj sedmih držav. V prejšnjem mandatu je bilo sicer v Evropskem parlamentu 8 političnih skupin. Rezultati volitev močno vplivajo tudi na sestavo prihodnje Evropske komisije, saj mora le-to z glasovanjem potrditi Evropski parlament.

»Novoizvoljeni poslanci bodo najprej z glasovanjem imenovali predsednika Evropske komisije. Potem bodo v okviru pristojnih odborov zaslišali kandidate za nove evropske komisarje in se izrekli o njihovi primernosti za nastop položaja. Na koncu bo celoten parlament ponovno glasoval o potrditvi celotne ekipe nove Evropske komisije. Evropske politične stranke so pred volitvami predlagale svoje vodilne kandidate za predsednika komisije, za katere se včasih uporablja tudi nemška beseda spitzenkandidaten.

Sistem je bil prvič uporabljen leta 2014, ko je bil z njim za mesto predsednika komisije izvoljen Jean-Claude Juncker,« so spomnili na spletni s strani Evropskega parlamenta.

Predsednik Evropske komisije pa poleg podpore Parlamenta EU potrebuje tudi podporo držav članic EU. Voditelji držav (Evropski svet) so namreč tisti, ki morajo parlamentu predlagati kandidata za izvolitev. Evropski svet bi moral svoj predlog podati do konca junija. Predsednik Evropske komisije bo tako postal kandidat, ki bo uspel zagotoviti večinsko podporo novoizvoljenega parlamenta ter držav članic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.