Naslovnica Gospodarstvo Tuji gosti so bili v začetku leta bolj pridni od domačih

Tuji gosti so bili v začetku leta bolj pridni od domačih

Avtor: Spletno Uredništvo

Zadnji podatki Statističnega urada RS potrjujejo trend z začetka leta, po katerem se število turističnih obiskov v Sloveniji še naprej veča. V prvih štirih mesecih leta 2019 je bilo skupno zabeleženih za 6 % več prihodov in za 5 % več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Tuji gosti so bili v začetku leta bolj pridni od domačihTuji gosti so bili v začetku leta bolj ‘pridni’ od domačih, saj so ustvarili za 8 % več prihodov in prenočitev kot v prvih štirih mesecih lani (foto: SJ) 

 

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je od januarja do zadnjega dneva aprila Slovenijo obiskalo skoraj 1,4 milijona turistov, ki so opravili več kot 3,5 milijona prenočitev. To pomeni 6 % več prihodov in 5 % več prenočitev kot v istem obdobju prejšnjega leta. Glede tujih turistov so zabeležili več kot 900.000 prihodov (66,4 % vseh) in več kot 2,2 milijona prenočitev (63,5 % vseh), kar tako glede prihodov, kot tudi glede nočitev, v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta predstavlja 8% rast.

Podrobnejša analiza tujih gostov kaže, da so Italijani v štirimesečnem obdobju ustvarili za 5 % več prihodov in za 7 % več prenočitev, gostje iz Avstrije za 5 % več prihodov in 5 % več prenočitev, nemški gostje pa za 14 % več prihodov in za kar 15 % več prenočitev. Gledae na bočine so obiskovalci do konca aprila opravili več kot milijon prenočitev v zdraviliških občinah (4 % več kot v istem obdobju lani). Glede na vrste objetkov pa so največ (skoraj 2,2 milijona) prenočitev turisti do konca aprila opravili v hotelih in podobnih obratih.

To je približno enako številu nočitev v istem obdobju lanskega leta. S SURS-a so poudarili še, da v aprilu 2019 v primerjavi z aprilom 2018 beležimo izjemno rast na trgih Italije in Nemčije – kar 34,7 % rast prihodov in 31,9 % rast prenočitev v Italiji ter 44,1 % rast prihodov in 48,2 % rast nočitev z nemškega trga. Podatke SURS-a povzemajo tudi Slovenska turistična organizacija STO in njena tiskovna agencija TTA, oz. spletna stran slovenia.info.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.