Naslovnica Slovenija Kako poenostaviti postopke za vse vpletene

Kako poenostaviti postopke za vse vpletene

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada Republike Slovenije je včeraj sprejela predlog Zakona o spremembah Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in ga poslala Državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku. Gre za 113.000 vlog, ki potečejo že 1. avgusta, poudarek pa je pri državnih štipendijah.

Kako poenostaviti postopke za vse vpleteneCilj novosti je, da bi poenostavili življenje vsem in zagotovili reševanje vlog v predvidnem zakonskem roku (foto: flickr.com/@matylda)

 

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so pojasnili, da se sprejetje predloga zakona predlaga po nujnem postopku, saj bi radi že od 1. avgusta 2019 dalje zagotovili hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev, predvsem o pravici do državne štipendije. S tem bi posledično zmanjšali zaostanke pri reševanju vlog za t. i. letne pravice iz javnih sredstev v mesecu avgustu in septembru.

Med novostmi se namreč predlaga črtanje pravila glede izračuna fiktivnega izračuna pravic. Tako se bo po eni strani postopek poenostavil, večja bo tudi avtomatizacija postopkov uveljavljanja pravic iz javnih sredstev – predvsem pravice do državne štipendije. Ker se fiktivna denarna socialna pomoč ne bo vštela v državno štipendijo, se bo po drugi strani povečala višina državne štipendije. Povečal se bo namreč krog upravičencev, ki do zdaj zaradi fiktivne denarne socialne pomoči do državne štipendije niso bili upravičeni.

Mudi pa se zato, ker v mesecu avgustu 2019 poteče približno 113.000 vlog oziroma kar 173.254 pravic iz javnih sredstev. O podaljšanju teh vlog in pravic bodo morali Centri za socialno delo (CSD) odločiti po uradni dolžnosti, zato se (MDDSZ) že od marca intenzivno pripravlja analize in sodeluje s CSD- ji z namenom, da se zagotovi ustrezna organizacija dela na CSD (prerazporeditev delovnega čas, delo preko polnega delovnega čas – nadurno delo, nove zaposlitve, pomoč prek študentskega dela). 

Sočasno MDDSZ intenzivno dela na avtomatizaciji postopkov priznavanja pravic iz javnih sredstev, saj želi poenostaviti postopek in čim bolj razbremeniti strokovne delavce na CSD glede ‘ročnega’ odločanja.»Pri tem ugotavljamo, da je postopek avtomatizacije zelo obremenjen s pravilom vrstnega reda uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, po katerem mora oseba, če želi uveljaviti državno štipendijo, najprej uveljaviti otroški dodatek, nato denarno socialno pomoč, potem varstveni dodatek.

Če oseba teh pravic ne uveljavi – mora CSD fiktivno izvesti izračun pravice, da ugotovi ali bi oseba bila upravičena do katere od navedenih pravic – in če bi bila, šteje to fiktivno pravico kot dohodek, ki naj bi ga oseba prejemala,« pravijo na MDDSZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.