Naslovnica Slovenija Kako bodo podnebne spremembe vplivale na turizem v Sloveniji

Kako bodo podnebne spremembe vplivale na turizem v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo

 Jutri se bodo na osrednjem dogodku trajnostnega turizma v Sloveniji, 3. Zelenem dnevu slovenskega turizma, v Rogaški Slatini zbrali vodilni predstavniki turističnih destinacij in turističnih ponudnikov. Obeta se zanimiv strokovni del prireditve, na katerem bo govora o podnebnih spremembah in kako bodo le-te vplivale na turizem v Sloveniji.

Kako bodo podnebne spremembe vplivale na turizem Zmanjšanje padavin bi pomenilo manj snega za slovenska smučišča in krajšo zimsko sezono (foto: kanin.si)

 

Na že 3. Zelenem dnevu slovenskega turizma se bodo jutri v Rogaški Slatini zbrali vodilni predstavniki turističnih destinacij in turističnih ponudnikov, ki delujejo v smeri trajnostnega razvoja pod okriljem Zelene sheme slovenskega turizma, nacionalnega programa za spodbujanje trajnostnega razvoja v turizmu. Dogodek bo v žarišče postavil predvsem nove nosilce trajnostnih znakov Slovenia Green.

Še bolj zanimiv pa bo strokovni del prireditve, saj bo posvečenem preučevanju vpliva podnebnih sprememb na slovenski turizem. »V preteklem letu je k Zeleni shemi slovenskega turizma pristopilo kar 23 novih nosilcev znaka Slovenia Green: 11 novih destinacij, ki so v leto trajajočem razvojnem pristopnem procesu pridobile znak Slovenia Green Destination, 1 park, ki je pridobil znak Slovenia Green Park, ter 11 ponudnikov namestitev, ki so pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Vsi bodo na slavnostni podelitvi v objemu zelenega rogaškega parka prejeli slavnostne plakete,« so sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO). »Kakršnokoli že bo vreme 22. maja, vemo, da smo nanj vplivali ljudje s svojimi ravnanji, zato smo se turistični delavci odločili na izzive podnebnih sprememb temeljito pripraviti. V strokovnem delu bodo svoje prispevke predstavili tako gostje iz Slovenije kot tudi iz tujine,« so še pojasnili.

Renato Bertalanič, iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), bo predstavil oceno podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja. Tak bo moč bolje razumeti, kaj nas čaka v Sloveniji do konca stoletja in kako bodo spremembe podnebja vplivale na gospodarsko panogo turizma. Spremembe, ki se obetajo v alpskem svetu, skupaj s projekcijami snežnih padavin (ki zelo vplivajo na ponudbo smučišč), bo predstavil gost iz tujine, Cenk Demiroglu, s švedske univerze Umeå University.

Dr. Renato Karba iz slovenske organizacije Umanotera bo predstavil primere dobrih praks blaženja in prilagajanja na neizogibne posledice podnebnih sprememb v turističnem sektorju. Tina H. Zakonjšek iz Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace pa bo pojasnila, kako Evropska komisija izvaja različne aktivnosti s področja podnebnih sprememb v sklopu programa Copernicus.

»Rogaška Slatina je mesto vode, zato bo druženje potekalo tudi z znamenju znamenite mineralne vode, ki je vodilna po vsebnosti magnezija na svetu – mineralna voda Donat Mg. O njej bosta udeležencem dogodka spregovorila Marko Lenček, direktor Zdravilišča Rogaška, in Anita Kek Ljubec, dr. med., strokovna direktorica Zdravilišča Rogaška.

Na tem osrednjem prazniku slovenskega turizma bomo tako letos ne le skupaj obeležili najboljše trajnostne prakse in izrekali dobrodošlico novim, pač pa tudi spoznavali trende in odkrivali rešitve za soočanje z vplivi podnebnih sprememb na turizem,« so zaključili na STO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.