Naslovnica Svet & EU Kaj bodo evropski mlini mleli v prvi polovici 2019

Kaj bodo evropski mlini mleli v prvi polovici 2019

Avtor: Spletno Uredništvo

Novo leto Evropskemu parlamentu prinaša natrpan urnik in številne, za vse državljane EU pomembne teme. Na pladnju poslancev se bodo spet znašli Brexit, prihodnost Evrope, Evropske volitve 2019, obdavčevanje tehnoloških podjetij, prostotrgovinski sporazumi, večletni proračun EU, pesticidi, žvižgači in boj proti dezinformacijam. 

glifosfat 2Podobno kot pesticidi so bile skoraj vse omenjene teme obravnavane že velikokrat, a še vedno niso dobile zakonskega epiloga (foto: pixabay.com)  

 

Naslednje volitve v Evropski parlament, ki bodo predvidoma prve po britanskem izstopu iz Unije – bodo potekale med 23. in 26. majem. Na njih bodo Evropejci izvolili 705 poslancev, ki bodo predstavljali novo sestavo Evropskega parlamenta in izvolili prihodnjega predsednika Evropske komisije. Poslanci bodo nadaljevali z razpravami o prihodnosti Evrope. Med prvimi bodo v pred nje stopili predsedniki vlad Španije (Pedro Sanchez), Finske (Juha Sipilä) in Italije (Giuseppe Conte).

Združeno kraljestvo naj bi Evropsko unijo zapustilo marca 2019. Pred tem si želijo izpogajati sporazum, ki bo definiral prihodnje odnose med VB in EU na vseh področjih – najbolj pereče teme ostajajo prost pretok ljudi (npr. potovanja brez vizumov), dobrin (npr. pretok blaga brez carin), prometne povezave in mejna vprašanja. Morebiten sporazum mora potrditi Evropski parlament, sicer pa se še vedno lahko zgodi tudi to, da do Brexita sploh ne pride. 

Tehnološka podjetja, kot so Google, Apple in Facebook pa bodo najbrž podvržena novim davčnim pravilom, o katerih naj bi poslanci glasovali že kmalu – januarja. Pravila bi zagotovila, da podjetja plačujejo davke v državah, v katerih dejansko ustvarjajo dobiček. Poslanci so že potrdili svoja stališča o naslednjem večletnem proračunu EU in pozivajo Evropski svet, da prične pogajanja na to temo.

Poslanci pričakujejo, da bo »dober dogovor dosežen pred evropskimi volitvami leta 2019, s čimer bo mogoče izogniti resnim zaostankom pri zagonu novih programov, do katerih bi lahko prišlo zaradi poznega sprejema finančnega okvirja«. Januarja bodo svoje delo končali poslanci, ki sodelujejo v Postopku Unije za registracijo pesticidov. V zaključnem sporočilu bodo poleg registracije pesticidov pozvali k uvedbi najvišjih možnih standardov za zaščito ljudi, živali in okolja.  

Marca bo parlament razpravljal o prostotrgovinskih sporazumih s Singapurjem in z Mehiko. Singapur je sicer po površini majhen, a zaradi strateške pozicije in naseljenosti pomemben gospodarski partner EU. Gosti namreč več kot 10.000 evropskih podjetij. Prostotrgovinski dogovor z EU bo odstranil skoraj vse obstoječe tarife in poenostavil trgovanje. Od prostotrgovinskega sporazuma z Mehiko pa bodo imeli največ koristi evropski izvozniki perutnine, sira, čokolade in testenin.

Poslanci bodo razpravljali o odzivih na tujo propagando in dezinformacije v Evropi. Za zaščito evropskih demokratičnih sistemov in javnih razprav ter glede na volitve v Evropski parlament leta 2019 kot tudi vrsto nacionalnih in lokalnih volitev, ki se bodo v državah članicah zvrstile do leta 2020, EU predlaga številne ukrepe, med drugim tudi ozaveščanje državljanov, spodbujanje medijske pismenosti in podporo preiskovalnemu novinarstvu.

Glede slednjega bodo parlamentarci nadaljevali z delom na predlogih, ki povečujejo zaščito tako imenovanih žvižgačev. Gre za ljudi, ki tvegajo lastna življenja, da bi razkrili nelegalna in nemoralna početja raznih korporacij, držav ter posameznikov. To je postalo predvsem aktualno v luči nedavnih škandalov, kot so bili na primer Dieselgate, Luxleaks, Panamski dokumenti in Cambridge Analytica, so še spomnili s Parlamenta EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.