Naslovnica Gospodarstvo Občina Piran se bliža dvema milijonoma turističnih nočitev

Občina Piran se bliža dvema milijonoma turističnih nočitev

Avtor: Spletno Uredništvo

S Turističnega združenja Portorož so objavili podatke o rekordnih rezultatih turizma. Leto 2018 je namreč piranski občini prineslo več kot 1,85 milijona prenočitev, že samo med decembrski prazniki pa so zabeležili za 11 % več prenočitev.

Piran panorama iz zrakaV piranski občini so milijon prenočitev dosegli že julija, leto 2018 pa so zaključili s 17-odstotno rastjo prenočitev (foto: Jaka Ivančič) 

 

Med 25. decembrom in 2. januarjem so v hotelih občine Piran zabeležili več kot 36.000 prenočitev, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju leto poprej. Prevladovali so tuji gosti, ki so ustvaril tri četrtine vseh hotelskih prenočitev. Med njimi je bilo največ italijansko in nemško govorečih. Hoteli so bili najbolje zasedeni na Silvestrovo, ko je bilo skoraj nemogoče dobiti prosto sobo.

Portorož in Piran je obiskalo tudi veliko število dnevnih obiskovalcev. Največ jih je bilo 1. januarja, ko se je v Portorožu dogajal ‘Novoletni skok v morje’, koncert Lee Sirk in ognjemet. Veliko turistov je obiskalo tudi Turistični informacijski pisarni Portorož in Piran, ki sta bili med prazniki odprti vsak dan od 9. do 20. ure. Letos se je v Portorožu poleg božično-novoletnega sejma v parku hotela Kempinski Palace Portorož dogajanje razširilo še na dve dodatni prizorišči.

Prvo je bila ploščad z gastronomsko tržnico Feel & Taste in promenado pred hoteli LifeClass, kjer so pripravili tudi ‘Ledeno kraljestvo’ z drsališčem. Od 15. decembra dalje se je samo v Portorožu zvrstilo več kot 35 brezplačnih koncertov, na sporedu so bile tudi številne otroške predstave in delavnice, manjkale pa niso niti kuharske delavnice.

Pozitivni so tudi statistični podatki za ves mesec december, saj so turisti ustvarili približno 61.000 hotelskih prenočitev, kar je za 9 % več kot decembra 2017. Naslpoh je leto 2018 prineslo odlične rezultate, milijon prenočitev pa so v občini Piran presegli že v mesecu juliju. Doslej objavljeni podatki za vse namestitvene kapacitete Statističnega urada RS kažejo, da so v občini Piran v enajstih mesecih leta 2018 našteli 1.789.600 nočitev, kar je 17 % več kot leta 2017.

»Odlični decembrski rezultati so dokaz, da postaja Portorož vse bolj zanimiv tudi v zimskem času. Predvsem mediteranska klima in vrhunske storitve v naših centrih dobrega počutja nam omogočajo delovanje v turizmu skozi vse leto. Piko na i pa v prazničnem času predstavljajo tudi prireditve in na tem področju poskušamo vsako leto ponuditi še več. Zadovoljni smo tudi z letnimi podatki.

Poleg rasti števila nočitev me najbolj veseli, da hotelirji dosegajo tudi višje cene na prodano hotelsko sobo,« je lahko zadovoljen  Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož. Hoteli občine Piran so v letu 2018 zabeležili 1.273.500 nočitev, kar je za 1 % več kot leta 2017. Hotelske prenočitve predstavljajo 70-odstotni delež vseh ustvarjenih prenočitev v piranski občini.

S TZ Porotorož so spomnili še, da je AJPES decembra 2017 pripravil novo metodologijo poročanja v turizmu: “Vzpostavili so Register nastanitvenih obratov, poročanje o številu gostov in prenočitvah pa od takrat poteka z aplikacijo eTurizem, ki omogoča natančnejši in zanesljivejši vpogled v realizacijo nočitev v državi. Zavezanci so morali pričeti z vnašanjem podatkov najkasneje do 28. februarja 2018.” 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.