Naslovnica Slovenija Junijska poplava prireditev

Junijska poplava prireditev

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Čeprav deževno vreme noče in noče prenehati, se pomlad počasi izteka. Istrske občine bodo v mesecu juniju ponudile pestro paleto dogodkov, ki že močno dišijo po poletju. Pred vrati so 7. Praznik oljk, vina in rib ter Festival zlate oljčne vejice, Kino Otok ter Praznik refoška in slovenske Istre ter malo morje drugih športnih, glasbenih in kulturnih prieditev.

Za tako dolg seznam junijskih prireditev so moči združili Turistično združenje Portorož, Turistična organizacija Mestne občine Koper, Turistično združenje Izola in Občina Ankaran (foto: Mateja Šafhalter).

 

Izola bo 31. maja in 1. junija gostila ‘7. Praznik oljk, vina in rib’ ter ‘Festival zlate oljčne vejice’. Dvodnevno prireditev bodo spremljali manjši koncerti na različnih prizoriščih po mestu. Nastopili bodo Klapa Capris, Vruja, Žiga Rustja, Zingelci, Trio Turn, Trio Lipa, Oktet Aljaž, Oktet Tinje, Kompanija Izolana in mnogi drugi lokalni glasbeniki. Prvo polovico junija bodo, ravno tako v Izoli, potekali ‘Dnevi domačih pedočev’. V projektu sodeluje kar 22 gostiln in restavracij, kjer bodo v tem času obiskovalce razvajali s pedoči in drugimi morskimi dobrotami.

Med 7. in 9. junijem bo v Marezigah že 47. tradicionalni ‘Praznik refoška in slovenske Istre’. 7. junija bodo na kulinaričnem dogodku ‘Viva la pasta’ v Kopru na svoj račun prišli vsi ljubitelji testenin, 15. junija pa se v Koper vrača ‘Odprta Kuhna’. 15. junija bo v Kopru, Izoli in Piranu potekala tradicionalna vseslovenska prireditev ‘Poletna muzejska noč’, v okviru katere se bodo zvrstili različni dogodki v galerijah in muzejih. Ti bodo to noč za obiskovalce odprti veliko dlje kot običajno, vstop pa bo brezplačen.

15. in 16. junija bodo potekale tudi številne aktivnosti ob godu sv. Nazarija na koprskem Prešernovem trgu. 21. in 22. junija bodo obiskovalce na ‘Srednjeveških dnevih’ v Kubedu z različnimi aktivnostmi ponesli v čas srednjega veka, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeno dogajanje s skupino Gedore in Rudijem Bučarjem. 22. junija bo srednjeveško vzdušje tudi v Kortah. Tam bo ob dnevu državnosti in praznovanju solsticija potekala tradicionalna prireditev ‘Kresna noč v Kortah’, ki se ji bo letos pridružil še ‘Festival od Histrov do Rimljanov’ na Kaštelirju.

V drugi polovici junija bosta potekali tudi dve tradicionalni folklorni prireditvi. Od 21. do 25. junija po potekal že 17. festival ‘MIFF – mednarodni mediteranski folklorni festival’, ki bo pripeljal številne zanimive nastope v koprsko Taverno in na piranski Tartinijev trg. V Izoli pa bo 21. in 28. junija barvito vzdušje pričaral folklorni festival ‘Izola Folk’. 22. junija bo sprehod po skritih, zelenih kotičkih ponudila prireditev ‘Odprti vrtovi Kopra’. Med 5. in 9. junijem bo Izola zaživela v znamenju mednarodnega filmskega festivala ‘Kino Otok’.

Skrbno izbran filmski in spremljevalni program je Kino Otok postavil na zemljevid ključnih filmskih festivalov v širšem evropskem prostoru. Letos bo eno od filmskih prizorišč tudi v Izolani, vstop v pritlični del muzeja pa bo brezplačen. Junija se nadaljuje tudi bogat program ’26. Primorskega poletnega festivala’, ki bo v Piran, Izolo in Koper pripeljal številne zanimive kulturne dogodke. Mesec se bo zaključil gledališko tudi v Ankaranu, kjer bodo gostili predstavo Art Gledališča Ptuj.

Junij pa bo tudi športno obarvan. Koper bo od jutri do 2. junija prizorišče svetovnega pokala v gimnastiki,1. junija bo v mestu ‘Triatlon za pokal Istre’, zvečer ob 21. uri pa bo v Taverni ogled finala Lige prvakov, ki ga bo sodil Koprčan Damir Skomina. Med športnimi dogodki meseca gre izpostaviti še MTB Slavnik, ki je bila zaradi slabega vremena prestavljen na 16. junij. 24. in 25. junija pa se bodo v parku pred hotelom Kempinski Palace Portorož predstavili luksuzni avtomobili, ki sodelujejo na One LifeRally potovanju.

Še posebej pestra pa bo glasbena ponudba. Kazahstanska folklorna skupina Sazgen Sazy z glasbeniki se bo 7. junija predstavila na Tartinijevem trgu v Piranu. Eden od vrhuncev junijskega dogajanja bo koncert Queen Symphony, ki bo 14. junija na koprskem Titovem trgu. Junij bo živahen tudi na ankaranski kamniti ploščadi v Valdoltri. Nastop ŽPZ Kombinat bo 15. junija z nagovorom pospremila Tatjana Rojc, italijanska senatorka slovenskih korenin iz Trsta. Ob svetovnem dnevu glasbe, 21. junija, bodo prek dneva potekali spontani glasbeni nastopi v središču Ankarana, zvečer pa bo v Valdoltri koncert učencev glasbenih šol iz Trsta, Kopra in Reke.

Dan kasneje bodo prav tam učenci glasbene šole Koper gostili svoje vrstnike iz Kranja na zaključnem nastopu ob koncu šolskega leta. 21. junija bo v Avditoriju Portorož na sporedu ‘Noč najlepših opernih arij’, ko bodo pod taktirko Simona Krečiča nastopili člani Simfoničnega orkestra, solisti in zbor Opere SNG Maribor. 22. junija bo v Dekanih (oz. Biviju) koncert skupine Parni Valjak, 24. junija pa bo na Tartinijevem trgu v Piranu prireditev ob dnevu državnosti s koncertom Anike Horvat.

V petek, 28. junija, bo Valdoltra prizorišče otvoritvenega dogodka dvomesečnega festivala ‘Poletje v Ankaranu’. Brane Završan z legendarnim koncertom ‘Senca tvoj’ga psa’ bo občinstvo vodil po čutno-čustvenih življenjskih izpovedih legende francoskega šansona Jacquesa Brela. Isti večer bo v piranskem križnem hodniku na sporedu koncert skladb grofa Stefana Rote. V Kopru bo med 28. in 30. junijem potekal festival ‘FENS’, v Avditoriju Portorož pa bo 29. junija nastopil Klemen Slakonja z Big Bandom RTV Slovenija.

Zvečer bo na ankaranski plaži Študent prva poletna plesno-glasbena zabava, ki jo bodo zaznamovali priznani obalni DJ-i. Junijsko bogato glasbeno dogajanje bodo dopolnili ‘Četrtkovi večeri pri špini’, ki bodo potekali vsak četrtek v Izoli. Glasbeni gostje v juniju bodo Same Babe, Aldo Kumar Anbot ter Teo Collori in Momento Cigano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.