Naslovnica Svet & EU Osmina vseh rastlinskih in živalskih vrst je tik pred izumrtjem

Osmina vseh rastlinskih in živalskih vrst je tik pred izumrtjem

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropskega parlamenta so pravkar spomnili na izumiranje številnih rastlinskih in živalskih vrst po svetu, s posebnim poudarkom na Evropo. Stanje je alarmantno, saj  naj bi po podatkih Parlamenta EU izmurtje že grozilo enemu od osmih milijonov vseh rastlinskih in živalskih vrst na planetu. Podobno resna je tudi situacija na evropskem kontinentu. 

Osmina vseh rastlinskih in živalskih vrst je tik pred izumrtjemDokončno izginotje preti kar osmini vseh rastlinskih in živalskih vrst, tudi različnim vrstam vrtnic (foto: SJ)

 

Evropski parlament želi obvarovati ogrožene živalske in rastlinske vrste ter ne le ohraniti, ampak celo povečati biotsko raznovrstnost. Zato je letos Parlament EU sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel za novo in obenem bolj aktivno strategijo EU glede biotske raznovrstnost do leta 2030. Ta strategija označuje glavne vzroke za izgubo biotske raznovrstnosti.

Poleg tega nova strategija državam članicam in strukturam EU zastavlja zakonsko določene cilje. Sicer je po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) kar 1.677 izmed 15.060 ogroženih evropskih vrst na pragu izumrtja. Najbolj jih skrbi za polže, školjke in ribe, a je v resni nevarnosti dokončnega izginotja še veliko drugih vrst.

»Več kot pol evropskih endemičnih dreves, tudi navadni divji kostanj, je potencialno ogroženih. Okoli petina dvoživk in plazilcev je že ogroženih. Polarna lisica, evropski mink, sredozemska medvedka, biskajski kit in severni medved so trenutno med najbolj ogroženimi sesalci v Evropi.

Vse manj je tudi opraševalcev: eni od desetih evropskih vrst čebel in metuljev grozi izumrtje. Glede na podatke IUCN je do leta 2015 v Evropi izumrlo 36 vrst na njihovem seznami, med njimi mnoge sladkovodne ribe, več vrst lososa, sladkovodni mehkužec Graecoanatolica macedonica (majhen sladkovodni polž, ki je živel v makedonskem jezeru Dojran) in rouenska vijolica.

Med sesalci sta izumrla tur in sardinska pika (glodalec, podoben zajcu) v 17. oziroma 18. stoletju,« so poudarili na IUCN ter zahtevali dodatne raziskave ogroženosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.