Naslovnica Svet & EU Izmenjevali so poglede o dezinformacijah, ASEAN-u in Arabski ligi

Izmenjevali so poglede o dezinformacijah, ASEAN-u in Arabski ligi

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska delegacija se je v Bruslju udeležila prvega letošnjega zasedanja Sveta za zunanje zadeve EU. Na dnevnem redu so bile dezinformacije, priprave na ministrsko srečanje EU-ASEAN in odnosi med EU in Ligo arabskih držav.

zasedanjeSlovenija je v primeru Jemna pozvala k spoštovanju mirovnega dogovora iz Stockholma (foto: mzz.gov.si)

 

Delegacije zunanjih ministrstev držav Evropske unije so na zasedanju Sveta za zunanje zadeve EU izmenjale poglede okrog uresničevanja akcijskega načrta proti dezinformacijam, ki sta ga visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in Evropska komisija predstavila decembra. Razprava se je dotaknila zunanjih vidikov dezinformacij, predvsem v kontekstu aktivnosti tretjih akterjev in uresničevanju ukrepov, ki zadevajo evropsko soseščino.

Ministri so podprli krepitev delovanja treh projektnih skupin Evropske službe za zunanje delovanje za južno in vzhodno soseščino ter Zahodni Balkan. Strinjali so se, da je potrebno okrepiti podporo neodvisnim medijem, okrepiti aktivnosti v sklopu strateškega komuniciranja EU in vzpostaviti učinkovit sistem hitrega opozarjanja na dezinformacijske kampanje, so sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ).

Nato so ministri v kratki razpravi glede odnosov med EU in ASEAN (zveza desetih držav Jugovzhodne Azije) pregledali področja sodelovanja med obema organizacijama, predvsem v luči skupnega ministrskega zasedanja EU in ASEAN. Razprava o odnosih med EU in Ligo arabskih držav pa je služila kot priprava na ministrsko zasedanje EU in Lige arabskih držav, ki bo na vrsti že 4. februarja, in na skupni vrh, ki bo potekal 24. in 25. februarja v Egiptu.

V debati so izpostavili nujnost skupnega reševanja političnih, gospodarskih, družbenih in varnostnih izzivov v regiji. Na MZZ so dodali še, da je slovenska delegacija poudarila potrebo po nadaljnjem zagotavljanju humanitarne pomoči ter aktivnemu angažmaju držav in nevladnih organizacij v Jemnu. Poleg tega je pozvala k večji in bolj učinkoviti koordinaciji humanitarnih in zunanjepolitičnih aktivnosti mednarodne skupnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.