Naslovnica Svet & EU Humanitarni konferenci za Sudan in Etiopijo

Humanitarni konferenci za Sudan in Etiopijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je v zadnjih dneh posvetila humanitarnima krizama v Etiopiji in Sudanu. V obeh državah je namreč zaradi državljanske vojne notranje razseljenih ogromno ljudi, kršene so temeljne človekove pravice, poleg lakote pa po nekaterih regijah pretijo tudi epidemije.
Humanitarni konferenci za Sudan in Etiopijo

Komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič med konferenco za Sudan (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Najprej je bila na vrsti Humanitarna konferenca za Sudan, kjer je Evropska komisija za to državo in za sosednje države namenila 355 milijonov evrov humanitarnih in razvojnih sredstev. Skupaj z zavezo držav EU v višini 541 milijonov evrov znaša skupna podpora EU Sudanu, obljubljena na konferenci, 896 milijonov evrov. Znesek je zelo visok, saj je leto po izbruhu državljanske vojne  Sudan v skoraj popolnem razsulu.

»S skoraj 50 milijoni prebivalcev se je država spremenila v eno najhujših humanitarnih katastrof na afriški celini. Grozi največja lakota v desetletju, kar ima uničujoče posledice za najranljivejše, ne le v Sudanu, temveč tudi za begunce, ki bežijo v sosednje države. Medtem se humanitarno pravo še vedno grobo ignorira, zaradi česar je Sudan tudi eno od grozljivih prizorišč izrednih razmer na svetu,« je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

V Ženevi pa je sledila zelo podobna humanitarna konferenci na visoki ravni o Etiopiji, ki jo sklicali državni organi Etiopije, Združeni narodi in Združeno kraljestvo. Etiopija se prav tako otepa z državljansko vojno, v kateri se po prekinitvi sovražnosti med vladnimi silami in separatistično severno regijo Tigre spopadi nadaljujejo v regijah Amhara in Oromia, pri čemer se lokalne etnične milice bojujejo ena proti drugi in občasno tudi proti vladnim silam.

Iz Etiopije tako prihajajo poročila o ponavljajočih se kršitvah mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, vključno z neposrednim vojaški napadi na civiliste, prisilnim stradanjem in nasiljem na podlagi spola. Poleg tega se velik del Etiopije bori s kronično sušo, kar povzroča še dodatne selitve prebivalstva. Sicer je EU Etiopiji letos že namenila 42 milijonov evrov humanitarne pomoči, kar pa ni dovolj.

»EU izraža svojo solidarnost z prebivalci Etiopije, ki jih še vedno močno prizadenejo številne in včasih prekrivajoče se krize, vključno s konflikti, podnebnimi ekstremi, boleznimi in gospodarskimi šoki. EU poziva k polnemu izvajanju sporazuma o prekinitvi sovražnosti za severne regije, vključno z ureditvijo spornih območij, da se razseljenemu prebivalstvu omogoči vrnitev na njihova izvorna območja.

Poiskati je treba trajne rešitve za približno 4,5 milijona notranje razseljenih oseb (IDP), katerih gibanje, bodisi vrnitev ali premestitev, mora biti prostovoljno, varno, informirano in dostojanstveno. Etiopsko deklaracijo o notranje razseljenih osebah je treba ratificirati čim prej,« sta v skupni izjavi zapisala podpredsednik Komisije EU Josep Borrell in komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.