Naslovnica Gospodarstvo Prvo turistično trimesečje odlično, tudi napovedi so ugodne

Prvo turistično trimesečje odlično, tudi napovedi so ugodne

Avtor: Spletno Uredništvo
Iz Izole že prihajajo prve letošnje zelo pozitivne številke o turističnem obisku. V prvih treh mesecih leta 2024 so namreč našteli kar a 32 % več gostov kot v enakem obdobju lanskega leta, število prenočitev pa je bilo večje za 27 %. Tudi napoved za prvomajske praznike obeta dober obisk.
Prvo turistično trimesečje odlično, tudi napovedi so ugodne

Stari del mesta Izole iz zraka (foto: Branko Furlanič/TZI)

S Turističnega združenja Izola (TZI) so pravkar predstavili uradne podatke glede obiska turistov v prvem trimesečju letošnjega leta. Izolski hotelirji in ostali nastanitveni ponudniki so v tem obdobju zabeležili točno 17.292 prihodov in 54.385 nočitev. V primerjavi s prvim kvartalom lanskega leta 2023 je tako Izolo obiskalo kar 32 % več gostov, število prenočitev pa je naraslo za 27 %.

»Struktura obiskovalcev gre s 60 % v korist slovenskim gostom; slednji so v Izoli opravili 62 % vseh prenočitev. Prav tako pa na TZI zaznavajo veliko večje zanimanje za Izolo tudi s strani gostov iz primarnih tujih tržišč, kot so Avstrija, Nemčija in Madžarska. Njihovo število se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Skupno so se obiskovalci Izole v prvih treh mesecih na destinaciji zadržali 3,1 dan,« so podrobneje pojasnili s TZI.

Na TZI pa ocenjujejo, da so bile odlične številke plod polno zasedenih kapacitet za Veliko noč, ki je bila letos na vrsti zadnji vikend v mesecu marcu. Prav tako pa so svoje dodale večje mednarodne športne prireditve, zelo dober motiv obiska pa so bili tudi kulinarični in vinski dogodki. Tako bo tudi zadnji petek v aprilu (26. 4.), ko bo potekal mednarodni ‘Orange wine festival’ z več kot 50 vinarji iz vse Evrope.

Izolski turistični delavci pričakujejo, da bo tudi v času prvomajskih praznikov zasedenost zelo dobra, saj je že sedaj število rezervacij primerljivo z lanskim (trenutno okrog 70 %), povpraševanja pa vsakodnevno še naraščajo. Poleg tega se bodo letos zelo podaljšani prvomajski prazniki zaključili šele s ‘Pomolom okusov’, ki bo 4. maja ponovno združil ponudnike dobrot iz Slovenske Istre.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.