Naslovnica Slovenija Hude obtožbe na račun slovenske in hrvaške policije

Hude obtožbe na račun slovenske in hrvaške policije

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri se že dopoldan v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti obeta izjemno aktualna novinarska konferenca, dogajanje pa se bo nadaljevalo tudi popoldan in zvečer. Predstavniki iniciative Info Kolpa bodo predstavili poročilo in dokaze, da slovenska policija sistematično onemogoča pravico do azilnega postopka in da protipravno ter selektivno izroča migrante hrvaškim organom, kateri z njimi ne ravnajo prav nežno. 

 Hude obtožbe na račun slovenske in hrvaške policije

Predstavniki Iniciative Kolpa bodo predstavili rezultate civilnega monitoringa policijskih postopkov na slovenskem delu Schengenske meje.

 

Jutri bo že ob 11. uri bo v Atriju ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) na vrsti tiskovna konferenca, na kateri bodo predstavniki iniciative Info Kolpa odgovarjali na vprašanja glede poročila o protipravnih kolektivnih izgonih migrantov-prosilcev za azil iz Slovenije na Hrvaško. Poročilo bo iniciativa Info Kolpa ob podpori Radia Študent in ZRC SAZU javnosti predstavila prav tako v petek, 17. maja 2019, ob 18.00 na isti lokaciji.

Poročilo je rezultat angažiranega novinarskega projekta, s katerim so poskusili poiskati odgovor na vprašanje, ali slovenska policija migrantom selektivno in protipravno preprečuje dostop do prošnje za azil? Poročilo, ki ga bodo predstavili, vsebuje dokumentacijo projekta ‘Info Kolpa’, vključno z dokazi, da slovenska policija sistematično izganja migrante, ki želijo v Sloveniji zaprositi za azil.

»Pričujoče poročilo je plod dela civilnodružbene iniciative, ki je pričela delovati spomladi leta 2018. Civilna pobuda je bila odziv podpore številnim ljudem, ki so bili iz Slovenije vrnjeni na Hrvaško in ki jim je bila kršena pravica do zaprositve za mednarodno zaščito. Veliko število tovrstnih pričevanj je kazalo na sistematično kršitev pravic in zlorabo policijskih pooblastil. Ustanovili smo telefonsko številko, ki smo jo poimenovali ‘Info Kolpa’.

Poročila zavrnjenih migrantov so obsegala zaskrbljujoče informacije, ki so nakazovale, da slovenska policia migrante obravnava na načine, ki presegajo njene pristojnosti. Zasledili smo vse pogostejša poročila, da slovenska policija migrante, ki skušajo v Sloveniji zaprositi za azil, brez obravnave izroča hrvaški policiji. Ob tem so zaskrbljujoči tudi številni dokazi, da so migranti, ki so predani hrvaški policiji, žrtev zlorab in nasilja,« so zapisali v uvodu strokovne študije, ki obsega kar 73 strani.

Zanimiv pa je tudi zaključek te obsežne študije, saj avtorji med drugim zahtevajo polno razkritje vsebine spornih, v poročilu objavljenih policijskih depeš, sprožitev preiskave proti nekdanjemu generalnemu direktorju policije Simonu Veličkemu, sedanji direktorici Tatjani Bobnar, nekdanji notranji ministrici Vesni Györkös Žnidar in bivšemu uslužbencu MNZ Boštjanu Šefcu zaradi suma zlorabe pooblastil ter preiskave proti policistom zaradi prekomerne uporabe fizične sile v obliki udarcev in brc. 

Po koncu predstavitve poročila bodo ob 19.30 članice zagrebške organizacije oz. medija ‘Are You Syrious? predstavile razmere na Hrvaškem – domnevno sistematično državno nasilje nad migranti, grobo omejevanje svobode medijev in dela nevladnih organizacij ter kriminalizacijo solidarnosti. Predstavile pa bodo tudi načine soočanja z opisanimi razmerami in delovanja v teh okoliščinah.

Predstavitev hrvaških kolegic je pomembna, saj bo pokazala, pred kakšnimi razmerami migranti tako obupano bežijo in kakšna usoda jih čaka ob izgonu. Ob 20.30 pa bo sledila še ‘Iftar – večerja’, ki jo bodo pripravili čakajoči na azil, nastanjeni v azilnem domu na Viču. Po večerji bodo končno tud migranti povedali kaj o vsakdanu migranta na poti in na cilju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.