Naslovnica Gospodarstvo Trajnostni razvoj, skupna kmetijska politika in pogozdovanje

Trajnostni razvoj, skupna kmetijska politika in pogozdovanje

Avtor: Spletno Uredništvo

 V zadnjih dneh so se najvišji predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na dveh različnih koncih sveta trudili za boljšo skupno prihodnost. O trajnostnem razvoju, onesnaženju in ekologiji so govorili tako v Bruslju, kot tudi v Bejingu.

Trajnostni razvoj skupna kmetijska politika in pogozdovanjeNov izvedbeni model prinaše bistvene spremembe reformnih predlogov za skupne kmetijske politike v EU po letu 2020 (foto: maxpixel.net)

 

Ministri držav EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so se v Bruslju sestali na rednem zasedanju Sveta EU. V ospredju je bila razprava o zakonodajnem paketu reforme skupne kmetijskem plitike (SKP), in sicer o novem izvedbenem modelu, obravnavali pa so tudi skupno izjavo glede prihodnjega Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v obdobju med leti 2021 in 2027.

Gre za strateško načrtovanje držav članic, ki bodo morale za izvajanje SKP pripraviti načrt, v katerem bodo zajeti ukrepi, ki se financirajo iz Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Komisija je predstavila še osnutek dolgoročne strategije EU za podnebne spremembe do leta 2050, ki jo je poimenovala ‘Čist planet za vse, za uspešno, moderno, konkurenčno in podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050’.

Skoraj istočasno kot zasedanje v Bruslju pa je potekalo pomembno srečanje tudi na drugem koncu sveta – v Bejingu (oz. Pekingu). Šlo je za srečanje kmetijskih ministrov ter 14. forum kmetijsko-trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Kitajsko ter državami Srednje in Vzhodne Evrope. Slovenska delegacija je opravila tudi dvostranske pogovore na Kitajski državni administraciji za gozdove in travnate površine, Kitajski akademiji za gozdarstvo in Kitajskem združenju za gozdno-lesne verige.

Govora je bil predvsem o možnih oblikah slovensko-kitajskega odelovanja ter o možnosti skupne organizacije znanstveno raziskovalne delavnice držav Azijsko-evropskega partnerstva (ASEM) na področju obnove gozdov v azijsko pacifiški regiji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.