Naslovnica Šport Višek kariere za najboljšega slovenskega sodnika

Višek kariere za najboljšega slovenskega sodnika

Avtor: Spletno Uredništvo

Najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina bo imel letos to čast, da bo sodil na najpomembnejši tekmi iztekajoče se sezone. Z Uefe so namreč včeraj sporočili, da bo Slovenec delil pavico na finalni tekmi Lige prvakov – na dvoboju med Tottenhamom in Liverpoolom, ki bo 1. junija v Madridu.

Višek kariere za najboljšega slovenskega sodnika

Skomina je že sodil na vseh največjih tekmovanjih, finale Lige prvakov pa bo nedvomno višek njegove dosedanje kariere (foto: nzs.si) 

 

Kot so lahko ponosno sporočili z Nogometne zveze Slovenije, se je včeraj sodniški odbor Evropske nogometne zveze UEFE odločil, da veliki finale lige prvakov med angleškima ekipama Liverpool in Tottenham delegira slovenske sodnike na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino, ki mu bosta pomagala mu bosta Ljubljančan Jure Praprotnik in Robert Vukan iz Gornje Radgone. Četrti sodnik bo Antonio Mateu Lahoz iz Španije, video sodnik pa Danny Makkelie iz Nizozemske.

“Sojenje v finalu Lige prvakov zame predstavlja izjemno čast, obenem pa gre za še večjo odgovornost,” je v prvem odzivu povedal Skomina. Zanj bo to zagotovo višek sicer plodne kariere, v kateri je bilo veliko vzponov in tudi nekaj zdrsov – predvsem po zaslugi napak stranski sodnikov, s katerimi Damir včasih res ni imel sreče. Zato pa se jih je tudi toliko zamenjalo okrog njega.

To bo sicer drugi finale evropskih tekmovanj v članski kategoriji za Skomino in slovenske sodnike v zgodovini samostojne Slovenije. Skomina je na mednarodni listi sodnikov od leta 2003, vse od sezone 2011/2012 pa je prav vsako leto sodil polfinalno tekmo ene izmed evropskih tekmovanj. Trikrat so mu zaupali sojenja na polfinalih Lige prvakov in petkrat na polfinalih evropske lige.

Predlani je delil pravico na finalni tekmi evropske lige med Ajaxom in Manchester Unitedom. Leta 2012 je Skomina sodil še tekmo evropskega Superpokala, leta 2016 pa četrtfinale Eura 2016. Prelomna točka Damirjeve kariere pa se je najbrž zgodila 6. februarja 2000. Tedaj je na mednarodnem zimskem nogometnem turnirju v Kopru pri 23 letih odlično odsodil tekmo najvišjega možnega rizika med Crveno zvezdo in Rijeko.

Tistega leta so se namreč v finale tradicionalega turnirja poleg Struma iz Graza presenetljivo uvrstili domači NK Koper, Rečani in Beograjčani pa so morali v mali finale za 3. mesto. To je bilo eno prvih srečanj med hrvaškim in srbskim nogometom po koncu vojne na Balkanu, na tribunah Bonifike pa so bili množično prisotni tudi navijačih obeh klubov (kompletna reška Armada na eni in številne navijaške skupine CZ iz vse Slovenije na drugi strani).

Dvoboj je bil vseskozi na robu vrelišča, kljub vsem provokacijam in obojestransko grobi igri pa ga je uspel Skomina uspšeno pripeljati do konca. Pri tem je pokazal avtoriteto, strasti je uspešno obrzdal z rumenimi in tudi z neizbežnimi rdečimi kartoni. Tekma se je sicer šele po streljanju enajstmetrovk končala z zmago Crvene zvezde, a je bilo odlično sojenje Skomine najbolj zaslužno za to, da ni prišlo do resnejših incidentov na igrišču. In na tribunah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.