Naslovnica Svet & EU Hitri test je že na voljo, na cepivo pa bo potrebno še počakati

Hitri test je že na voljo, na cepivo pa bo potrebno še počakati

Avtor: Spletno Uredništvo

V sklopu skupnih naporov v boju proti pandemiji koronavirusa je Evropska komisija je pred kratkim določila projekte, ki bodo dobili sredstva iz programa Obzorje 2020. Denar bo namenjen za razvoj diagnostike, zdravljenja, cepiva in drugih ukrepov v boju proti širjenju Covida-19. En od projektov je že dal konkretne rezultate in sicer gre za hitri test, ki pokaže morebitno okužbo že v 30 minutah.

Hitri test je že na voljo na cepivo pa bo potrebno še počakati

Iz programa Obzorje 2020 so za boj proti pandemiji koronavirusa letos namenili že 474 milijonov evrov (foto: pixabay.com)

 

Evropska komisija se je 4. maja v okviru skupnega globalnega odziva na pandemijo koronavirusa odločila zagotoviti 1,4 milijarde evrov. Od tega naj bi jih eno milijardo prišlo iz programa Obzorje 2020, katerega EU posveča raziskavam in inovacijam. Vsa predvidena sredstva so namenjena za razvoj cepiv, novih oblik zdravljenja in diagnostike – vse v smeri preprečevanje širjenja koronavirusa.

En od prvih 18 projektov, ki so bili pred kratkim izbrani za dodelitev sredstev v višini 48,2 milijona evrov, pa je že dal konkretne rezultate in sicer takšne, ki bi lahko pomenili prelomnico v obvladovanju pandemije. Gre namreč za hitri test, ki pokaže morebitno okužbo s Covidom-19 že po vsega pol ure. Projekt združuje javna in zasebna podjetja iz Irske, Italije, Velike Britanije in Kitajske, sodelujoči pa so že pridobili dovoljenja za njegovo trženje.

»To je lep primer, kako delujejo raziskave v EU. Vesela sem, da so bili ti raziskovalci kos izzivu ter da so ta diagnostični sistem razvili tako hitro, s čimer smo izpolnili enega od ciljev kriznega ukrepanja,« je zadovoljno dejala komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade v Evropski komisiji Marija Gabriel in potrdila, da je ta nov diagnostični sistem prenosen in da daje zanesljive rezultate že v 30 minutah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.