Naslovnica Svet & EU FIFA in Katar sta prejela več zaušnic od Parlamenta EU

FIFA in Katar sta prejela več zaušnic od Parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Svetovno nogometno prvenstvo se je pričelo v nedeljo, včeraj pa so se mu posvetili tudi v Evropskem parlamentu. Pravzaprav so se posvetili Mednarodni nogometni zvezi FIFA, ki so jo proglasili za koruptivno organizacijo, jo obtožili, da je resno škodovala podobi in integriteti svetovnega nogometa ter jo skupaj pozvali, da naj skupaj s Katarjem zagotovita odškodnino vsem žrtvam priprav na svetovno prvenstvo. Katar pa so obtožili kršenja temeljnih človekovih pravic. Žal so te izjemno ostre obsodbe za marsikoga prišle prepozno.
FIFA in Katar sta prejela več zaušnic od Parlamenta EU

Danes se lahko prav vsi zgražamo, a je tudi Slovenija spomladi gostovala v Katarju (foto: FB QFA)

Svetovno nogometno prvenstvo v Katarju so mnogi že pred dolgim časom proglasili kot najbolj sporno nogometno svetovno prvenstvo v zgodovini. Sporen je bil način izbora, saj je najbrž šlo za korupcijo, sporen je bil termin prvenstva, sporna je bila lokacija, sporen je bil tudi način gradnje objektov za to SP, saj je umrl ali bil poškodovan marsikateri delavec. Razni politični zapleti pa se sedaj v Katarju vrstijo že od prvega dneva SP.

Na vse to je z ogromno zamudo reagiral tudi Evropski parlament, ki je končno javno povedal, kar bi moral povedati že zdavnaj. »Poslanci opisujejo korupcijo v Fifi kot razširjeno, sistemsko in globoko zakoreninjeno. Fifa je resno škodovala podobi in integriteti svetovnega nogometa. Parlament EU poziva Katar in Fifo, naj zagotovita odškodnino vsem žrtvam priprav na svetovno prvenstvo,« se glasi presenetljivo ostro sporočilo Parlamenta EU.

V oči bodo predvsem izjava, da ob pričetku svetovnega prvenstva v nogometu 2022 v Katarju Parlament EU obžaluje smrt več tisoč delavcev migrantov pred prvenstvom in tudi ogromno število poškodovanih delavcev. Evropski parlament je sprejel tudi resolucijo o razmerah na področju človekovih pravic v Katarju in posebej omenil zlorabe organov države v odnosu do LGBTQ+ skupnosti.

Parlamentarci so končno ugotovili, da mednarodnih športnih dogodkov ne bi smeli dodeljevati državam, kjer so kršene temeljne človeške svoboščine, kjer prevladuje sistemsko nasilje na podlagi spola, ali kakšne druge hujše oblike kršitev človekovega dostojanstva. Poleg tega so zahtevali reformo Fife, uvedbo demokratičnih in preglednih postopkov pri podeljevanju organizacije SP – ob spoštovanju človekovih pravic in tudi trajnostnih kriterijev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.