Naslovnica Kronika Dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes so se pričeli Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Slovenska policija bo vse 10. decembra osveščala javnost o tej problematiki in se posvetila tudi različnim preventivnim aktivnostim. Nasilje v družini se pojavlja v različnih oblikah in ga je včasih težko prepoznati, posledice pa so običajno zelo hude.
Dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini

Mednarodni znak za pomoč v primeru nasilja v družini (foto: policija.si)

Mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini trajajo od 25. novembra do 10. decembra, Policija pa je že začela z osveščevalno-preventivnimi aktivnostmi. Posledice tovrstnega nasilja morda niso vedno vidne na telesu žrtve, a se prej ali slej pokažejo na psihičnem področju. Najpogosteje pa se težave začnejo s psihičnim nasiljem, ki ga žrtev morda najprej niti ne doživlja kot nasilje.

»Sem štejemo ljubosumje, zalezovanje, žaljenje, prepiranje, poniževanje, kričanje, zmerjanje ipd. Storilec spretno manipulira z žrtvijo in izkazuje svojo prevlado nad njo. Žrtev tako postopoma izolira od njene družbene mreže, družine, prijateljev in tako žrtev ostane sama s storilcem, od koder sama težko najde izhod. Psihičnemu nasilju pogosto sledi fizično nasilje, pa tudi spolno in ekonomsko,« pojasnjujejo s Policije.

Na psihičnem področju se lahko posledica nasilja pri žrtvi kaže kot posttravmatska stresna motnja, motnje spomina, depresija, anksioznost, nizka ali negativna samopodoba, težava z vzpostavljanjem odnosov… Nasilje v družini ne prizadene samo dejanskih žrtev, temveč so skoraj vedno tudi posredne žrtve. Otroci ali drugi člani družine morda niso videli dogajanja, a so ga morda slišali ter opazili posledice v obliki poškodb.

Ker sta nasilje nad ženskami in nasilje v družini pogosto težko zaznavno, saj se dogaja doma in je skrito pred očmi zunanjega sveta, Policija prosi za pomoč v obliki prijave sumov o nasilju. Še posebej k prijavi nasilja v družini spodbujajo delavce v šolah, delodajalce, zdravstvene in druge delavce, ki pri svojem delu lahko zaznajo, da je otrok ali ženska lahko žrtev nasilja. Za same žrtve je namreč pot do samostojne prijave izjemno težka.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.