Naslovnica Magazin Strategija Digitalna Slovenija 2030 in obisk japonske Osake

Strategija Digitalna Slovenija 2030 in obisk japonske Osake

Avtor: Spletno Uredništvo
S Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo prihajata dve novici. V okviru priprave strategije Digitalna Slovenija 2030 so napovedali dve bližnji spletni delavnici, vrh ministrstva pa je obiskal japonsko Osako, kjer je bilo predvsem govora sodelovanju, robotiki in pametnih mestih.
Strategija Digitalna Slovenija 2030 in obisk japonske Osake

Ministrica Emilija Stojmenova Duh, vodja laboratorija za robotiko Hiroshi Ishiguro in dva robota (foto: MDP)

Vrh Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP) je v japonski Osaki najprej obiskal tamkajšnjo Univerzo Osaka, ki jo tvori 11 fakultet, 6 samostojnih podiplomskih šol in 6 raziskovalnih inštitutov. S to univerzo naj bi prihodnje leto slovenski partnerji podpisali sporazum in začeli sodelovati na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij pa tudi določenih družboslovnih ter naravoslovnih znanosti.

Nato je sledil obisk tamkajšnjega Laboratorija za pametno robotiko, kjer raziskujejo nove informacijske medije, ki temeljijo na človeku podobnih robotih. Poudarek je bil na predstavitvi robotov za izboljšanje kakovosti življenja starejših oseb in oseb s posebnimi potrebami. Za konec pa je bil na vrsti še obisk sedeža prefekture v Osaki, kjer so se posvetili razvoju pametnih mest.

Osaka je namreč tretje največje japonsko mesto, zasnovano pa je kot moderno ‘super pametno’ mesto. Tu so z gostitelji izmenjali izkušnje glede strategij oblikovanja pametnih mest, še posebej v luči digitalnega in zelenega prehoda. Druga novica z MDP pa se tiče Strategije Digitalna Slovenija 2030. Ker bo ta strategija temelj digitalne preobrazbe naše države, jo želijo razvijati v sodelovanju s čim bolj širokim krogom subjektov.

Zato vabijo na dve prihajajoči spletni delavnici, od katerih bo prva na sporedu prihodnji četrtek (1. decembra) med 9. in 13. uro, razprava pa bo posvečena prehodu v ‘pametno družbo 5.0’. Dan kasneje (v petek, 2. decembra) pa bo med 9. in 12. uro sledila še razprava o področju digitalnih kompetenc in vključenosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.