Naslovnica Slovenija Bliža se doslej najobsežnejši Festival gorniškega filma

Bliža se doslej najobsežnejši Festival gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo

Še mesec nas loči od Festivala gorniškega filma, ki bo svojo že trinajsto izvedbo začel v velikem slogu – s projekcijo najbolj zaželenega filma letošnjega leta, Free Solo. Projekcija bo potekala na treh prizoriščih hkrati in sicer v Ljubljani, Celju ter Radovljici. V teh treh krajih in tudi v Domžalah bo med 18. in 24. februarjem 2019 na ogled 32 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, v Ljubljani pa se bo zvrstilo še šest izjemnih predavanj, predstavitev knjige in okrogla miza.

 13FGF 1Festival gorniškega filma bo postregel z vrhunskimi projekcijami in vrhunskimi gosti (foto: Manca Čujež/gorniski.si)  

 

13. festival gorniškega filma gledalcem letos prinaša 32 filmov z vseh koncev sveta v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija, v kateri so Španec Javier Barayazarra – predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma, najuspešnejši hrvaški alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter argentinski Slovenec Marko Magister – industrijski oblikovalec, fotograf in snemalec.

V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Linhartovi dvorani v Radovljici se med 18. in 24. februarjem obeta ves teden navdihujočih zgodb karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur in ogroženih živalskih vrst, veličastnih podob gora, dih jemajočih pustolovščin in močnih naravovarstvenih sporočil iz zakladnice gorskega sveta.

S Planinske zveze Slovenije so v sporočilu za javnot zapisali, da bo letošnji festivalski program najbogatejši doslej.  Še nikoli ni bilo na ogled toliko celovečernih filmov, prav tako bo letos slovensko občinstvo razveselilo največ predavateljev. Alpinistična legenda Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom slovenski prvopristopnik na Everest, bo obudil spomin na legendarno himalajsko odpravo pred 40 leti.

Vrhunska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar bosta spregovorila o odmevnem vzponu na karakorumski sedemtisočak Latok I, prvem s severne strani po 40 letih neuspešnih poskusov, perspektivna alpinistka Marija Jeglič bo predstavila svojo zavidljivo bero vrhunskih vzponov v gorah, stenah in lednih slapovih po širnem svetu, športni plezalec Klemen Bečan pa bo občinstvo popeljal na plezalno popotovanje po svetu.

Bečano bo spregovoril tudi o Drašnicah v Dalmaciji, kjer je opremil in kot prvi preplezal najtežjo večraztežajno smer v tem delu Evrope (Roctrip z oceno 8c+). V Slovenijo prihajata še ameriški alpinist Colin Haley, znan po velikih in tehnično zahtevnih vzponih na Aljaski, v Kanadi in Patagoniji, rekorder po številu vzponov na Fitz Roy, Cerro Torre in Torre Eger, poleg tega je z Alexom Honnoldom v manj kot 24 urah prečil celoten greben Torrejev.

Prišel bo tudi avstrijski alpinist Hansjörg Auer, mojster soliranja najzahtevnejših smeri, med drugim Ribe v Marmoladi, ki meje mogočega prestavlja tudi s prvenstvenimi vzponi na odmaknjene nepalske in pakistanske sedemtisočake. V Ljubljani bo še predstavitev avtobiografije Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja, prejemnika priznanja PZS za življenjsko delo v alpinizmu, in okrogla miza Komisije za alpinizem PZS o problematiki vrtanja v gorah.

Prvič v zgodovini bo festival začel isti film na treh različnih prizoriščih. ‘Free Solo’, najtežje pričakovana filmska zgodba letošnjega leta, je sicer intimen in brezkompromisen portret Američana Alexa Honnolda, ki je junija 2017 v steni El Capitana prosto in brez varovanja v 3 urah in 56 minutah preplezal znamenito smer Freerider, kar je eden največjih plezalnih dosežkov vseh časov.

V Sloveniji bo na ogled tudi vrsta najnovejših gorniških filmov, med drugimi Manaslu, Dawn Wall, Življenje z gorami, Sveta gora, Zeleni Everest in Era Adama Ondre. V naboru 32 filmov je tudi pet zgodb slovenskih ustvarjalcev: Nepoškodovane Rožleta Bregarja, GreGor Tineta Škrbeca, Lukomir, moj dom Mance Filak in Žige Goriška, Utrinki iz Drašnic Anje Bečan in Onkraj stereotipov Tine Lagler.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.