Naslovnica Svet & EU EU napoveduje resen boj proti korupciji v državah članicah

EU napoveduje resen boj proti korupciji v državah članicah

Avtor: Spletno Uredništvo

Po osnutku zakona, ki je bil v Parlamentu EU podprt pred dnevi, bodo vlade, ki posegajo v delo sodišč ali se ne spopadajo s prevarami in korupcijo, tvegale izgubo sredstev EU. Evropska komisija bo po tem zakonu zadolžena za ugotavljanje ‘splošnih pomanjkljivosti na področju vladavine prava’ in odločanje o ukrepih, ki bodo vključevali prekinitve izplačil iz proračuna EU ali zmanjšanje predhodnega financiranja.

Članice EU, ki ogrožajo vladavino prava, bodo tvegale izgubo evropskih sredstev (foto: thebluediamondgallery.com/Alpha Stock Images/Nick Youngson)

 

Odločitev o novem zakonu v boju proti koruptivnim praksam bo uveljavljena šele po potrditvi Evropskega parlamenta in Sveta EU. Šele ko bo država članica odpravila pomanjkljivosti, ki jih je zaznala Evropska komisija, bodo EP in ministri EU lahko odklenili finančna sredstva. Evropska komisija pa bo ugotavljala kdaj, kje in v katerih primerih je vladavina prava ogrožena

Pozorni bodo na pravilno delovanje organov države, ki izvršuje proračun EU in na pravilno delovanje organov, ki izvajajo finančni nadzor. Spremljali bodo ustrezne preiskave prevar (vključno z davčnimi utajami), korupcije ali drugih kršitev, ki vplivajo na izvrševanje proračuna EU, ter na učinkovito sodno presojo neodvisnih sodišč. 

Prav tako bo pod drobnogledom povrnitev nepravilno plačanih sredstev, preprečevanje in kaznovanje davčnih utaj in davčne konkurence, pomembno pa bo tudi sodelovanje z Evropskim uradom za boj proti goljufijam in z Evropskim javnim tožilstvom (če je država članica del njega).Komisiji bo pomagala skupina neodvisnih strokovnjakov ustavnega prava in finančnih zadev.

To komisijo bodo sestavljali po en strokovnjak, imenovan v nacionalnem parlamentu vsake države članice, ter pet strokovnjakov, imenovanih v Parlamentu EU. Skupina bo vsako leto ocenila položaj v državah članicah in sestavila javni povzetek ugotovitev. Nato se bo na podlagi obsega pomanjkljivosti in postopka upravljanja proračuna odločila za enega ali več ukrepov: zamrznitev obveznosti, prekinitev roka za plačilo, zmanjšanje predhodnega financiranja in zamrznitev plačil.

Razen če bo sklep specializirane komisije določal drugače, bo vlada še vedno morala implementirati zadevni program EU ali financirati in plačati končne upravičence, kot so denimo raziskovalci ali civilnodružbene organizacije. Komisija bo morala tudi pomagati upravičencem in si prizadevati, da zagotovi prejem primerne vsote. Parlamentu EU in ministrom EU pa bo oddala predlog za prenos zneska, ki je enakovreden vrednosti sprejetih ukrepov, v proračunsko rezervo.

Odločitev bo začela veljati po štirih tednih, razen če jo bo Parlament EU, ki odloča z večino oddanih glasov, ali Svet EU, ki odloča s kvalificirano večino (tako da ena sama članica ne more blokirati odločitve), spremenil ali zavrnil. Ko bo Evropska komisija ugotovila, da pomanjkljivosti ni več, bo zaklenjen znesek z istim postopkom odmrznjen.

Soporočevalka Odbora za proračun Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Španija) je ob tem dejala: »Spoštovanje vladavine prava in vseh vrednot EU je ključno načelo, na katerem smo zgradili evropski projekt. Nobena vlada ne sme oskruniti teh vrednot, ne da bi utrpela posledice.« Parlament je podprl pravila s 397 glasovi za, 158 proti in 69 vzdržanimi. Poslanci so pripravljeni na začetek pogajanj o končni formulaciji uredbe z ministri EU, ki pa še niso sprejeli svojega stališča.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.