Naslovnica Svet & EU Februarsko plenarno dogajanje v Strasbourgu

Februarsko plenarno dogajanje v Strasbourgu

Avtor: Spletno Uredništvo

 V  Strasbourgu bo ta teden na vrsti redno plenarno zasedanje Parlamenta EU. Tokrat se bodo parlamentrci posvetili predvsem civilni zaščiti, prevozu živali, tujim investicijam in porabi vode. 

conte 2Na obisk Strasbourga se bo te dni odpravil tudi predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte (foto: flickr.com)

 

Potem, ko se bo celoten parlament EU kot vsak mesec preselil iz belgijskega Bruslja v francoski Strasbourg, bodo poslanci začeli s svojim delom. Najprej bodo jutri glasovali o posodobitvi evropskega mehanizma za civilno zaščito, ki državam pomaga v primeru kriznih dogodkov oziroma naravnih katastrof. Ta mehanizem omogoča deljenje virov in opreme, kot so na primer letala za gašenje, terenske bolnišnice ali zdravniške ekipe.

Ta oprema potem skupaj z ukrepi omogoči, da se lahko posamezna država ob naravnih ali družbenih katastrofah hitro in učinkovito odzove. Ker je zaradi klimatskih sprememb tudi v EU vedno več kriznih situacij, je tudi prevetritev ukrepov postala nuja. Italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte bo nato s poslanci v torek popoldan delil svoje poglede na prihodnost Evrope. To bo že 17. v seriji debat o prihodnosti EU z evropskimi voditelji.

Najbrž bi bila ta debata še precej bolj pestra, če bi bila s Contejem prisotna tudi oba prva moža trenutno vladajoče koalicije pri naših zahodnih sosedih Matteo Salvini in Luigi Di Maio. Poslanci pa se bodo ta teden odzvali na nedavna razkritja o neprimernem ravnanju z živalmi. Na milijone živali, namenjenih za rejo ali zakol, vsako leto potuje znotraj EU. Kot se je nedavno izkazalo, so razmere zanje med prevozom pogosto povsem neprimerne.

Poslanci bodo zato vneto razglabljali o tem, kako izboljšati dobrobit živine in skrajšati čas prevoza. Poslanci bodo govorili tudi o predlogu zakonodaje, s katero se želi izenačiti stroške plačilnega prometa med bankami znotraj evroobmočja in bankami izven njega (tako da bodo stroški za mednarodno plačilo znotraj EU enaki kot stroški za plačilo v domači valuti). Razprava o tem bo na vrsti jutri, glasovanje pa bo sledilo dan pozneje, so še sporočili s Parlementa EU. 

Ta teden je na sporedu tudi posodobitev direktive o avtomobilskem zavarovanju v državah EU, prostotrgovinski sporazum s Singapurjem in najbrž še najbolj pomebna tema – recikliranje vode. Pomanjkanje vode namreč tudi v EU postaja vse bolj občuten problem, še posebej za okolje, ljudi in kmetijstvo. Poslanci bodo glasovali o ukrepih za boljše upravljanje in ponovno uporabo vode, saj bi s tem lahko znižali prekomerno porabo vodnih virov, predvsem v kmetijstvu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.