Naslovnica Slovenija Februar na Obali ne bo le v znamenju pusta, ampak vrste prireditev

Februar na Obali ne bo le v znamenju pusta, ampak vrste prireditev

Avtor: Spletno Uredništvo

Dan kulture, pust, Valentinovo, festival vina in kolesarska dirka – vse to se obeta obiskovalcem treh slovenskih obalnih občin. V ospredju bo seveda pustno dogajanje. Med 9. in 14. februarjem bo slovenski del Istre preplavilo norčavo vzdušje 10. Istrskega karnevala. Razigrane pustne maske bodo v Izoli, Kopru, Portorožu in Piranu zagotovo pregnale zimo in priklicale cvetočo pomlad, pa tudi v vaseh obalnega zaledja bo pestro.

Foto 2 Veliki pustni ples 4

 Na pustno soboto se bo v piranskem Gledališču Tartini odvil Veliki pustni ples na temo zgodovinskih osebnosti. (Foto: Jadran Rusjan/TZP)

 

V Izoli bo v petek, 9. februarja, Veliko otroško pustno rajanje s Pravljičnimi junaki in Romano Kranjčan. V soboto, 10. februarja, se bo pustno dogajanje preselilo v Koper na jubilejno 10. Istrsko pustno povorko. S pustno predstavo in rajanjem s Plesnim centrom Fiona bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši. Vaška pustovanja in pustne povorke bodo pripravile tudi istrske vasi, pustovali bodo v Rakitovcu, Hrastovljah, Zazidu, Šmarjah, Pobegih, Movražu, Kubedu, Loparju, Bezovici in v Dekanih, kjer bo na pustni torek pustno rajanje za otroke, dan zatem pa pokop pusta.

V Portorožu in Piranu se bo pustno obarvan vikend začel v soboto, 10. februarja, ob 16. uri, v Avditoriju Portorož s Pustnim rajanjem za otroke. Zvečer se bo v piranskem Gledališču Tartini odvil Veliki pustni ples na temo zgodovinskih osebnosti. V nedeljo, 11. februarja, ne gre zamuditi Portoroške pustne povorke z domiselnimi in barvitimi pustnimi skupinami, vozovi ter etnografskimi maskami. Turistično združenje Portorož bo poskrbelo za bogate nagrade za najbolj domiselne maske in sladko razvajanje s kar tisoč krofi.

Dogajanje se bo v Portorožu sicer začelo že ob 13. uri z animacijo za otroke v družbi Čupakabrinih žonglerjev in klovnov ter ulično predstavo Družinskega gledališča Kolenc, seveda pa ne bodo manjkale otroške kreativne delavnice, pustne poslikave obraza in dobra glasba. Pustno obarvane dni bodo v Portorožu zaokrožile Belokriške maškare s simboličnim pokopom pusta na pepelnično sredo.

Po današnjem koncertu v spomin Danilu Kocjančiču, bo na dan praznika slovenske kulture, v četrtek, 8. februarja, v OŠ Koper na vrsti še Vokalni šov s Perpetuum Jazzile in Urošem Peričem.

V Izoli pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji vinske sorte refošk. Na festivalu Refuscus Mundi ali Svet refoška se bodo v soboto, 10. februarja, s svojimi vini predstavili pridelovalci refoška iz različnih držav, prireditev pa bodo obogatile vodene degustacije in strokovne delavnice.

Glasbeno obarvano bo tudi Valentinovo v Piranu, ki 17. in 18. februarja vabi vse zaljubljene na Valentinovo tržnico, razvajanje s penino na balkonu Benečanke, foto stojnico Slik slik ter koncerte Valentinovega tria, skupine Manouche in Mladinskega pihalnega orkestra Piran, so sporočili s Turističnega združenja Portorož.

Konec februarja bo tudi v znamenju športa, natančneje kolesarske dirke. Velika nagrada Izole se bo namreč letos letos še razširila, saj so tudi na panožni zvezi spoznali mikavno priložnost za opazen organizacijski korak naprej.  V nedeljo, 25. februarja tako Kolesarska zveza Slovenije organizira mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado slovenske Istre, ki se je bo predvidoma udeležilo več kot 200 kolesarjev iz 20 držav. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.