Naslovnica Šport Slovenija ne sme izgubiti, Italija pa mora zmagati, razen če…

Slovenija ne sme izgubiti, Italija pa mora zmagati, razen če…

Avtor: Spletno Uredništvo

S tekmo Slovenija – Italija se na evropskem prvenstvu v futsalu, ki poteka v Ljubljani, danes končuje redni del v predtekmovalni skupini A. Potem, ko sta se prvi dve tekmi v skupini končali z neodločenima izidoma, bi Sloveniji za napredovanje v četrtfinale na danešnji tekmi z Italijo zadoščala še ena delitev točk. Napet dvoboj se bo začel ob 20.45, naši pa računajo tudi na pomoč navijačev. 

futsal feta kot 2

Če so bile na prvi tekmi s Srbijo Stožice polne, bi morale biti danes proti Italiji še bolj (foto: Stephen McCarthy – UEFA/UEFA via Sportsfile)

 

Slovenija bo v Areni Stožice drevi ob 20.45 odigrala 246. uradno tekmo z željo po 111. zmagi. To bo tudi 14. tekma naše izbrane vrste na evropskih prvenstvih, kjer nastopamo šestič, petič pa zapored. Italija in Slovenija sta do danes odigrali osem medsebojnih tekem, dvakrat je slavila Slovenija, šestkrat dvakratni evropski prvak. „Napovedal sem, da smo dobili na evropskem prvenstvu skupino, ki je zahtevna in zelo izenačena. To se potrjuje, o potniku v četrtfinale se bo odločalo na zadnji tekmi,“ ugotavlja slovenski selektor Andrej Dobovičnik, ki pri sestavi ekipe nima težav, na voljo ima vse razpoložljive sile. 

Italija je zagotovo eno od najimenitnejših imen svetovnega futsala. Na svetovnih prvenstvih je zbrala sedem nastopov (svetovni podprvak iz leta 2004), na evropskem prvenstvu nastopa enajstič (v letih 2003 in 2014 prvak Evrope). Italijani so prvo uradno tekmo odigrali pred skoraj 44 leti, ko so v Rimu 19. julija 1974 premagali Libijo z 9:2.

V leto 2001 datira najvišja zmaga – s 13:1 so odpravili Avstralijo, z identičnim izidom leta 2010 Kitajsko, leta 2003 pa z 12:0 Fince. Tudi Italijani so imeli vzpone in padce, najhujši poraz so zabeležili 25. maja 1995, ko jih je Brazilija ‘povozila’ z 9:0. Reprezentanco od leta 2009 vodi 55-letni Roberto Menichelli, ki je bil tudi italijanski reprezentant, zbral je 28 nastopov. Največji uspeh je Menichelli doživel leta 2014, ko je Italijo popeljal do evropskega naslova.

 „Osebno se nisem posebej pripravljal na Italijo ali pa morda gledal dodatne posnetke. Vsem nam je jasno, za kako dobro ekipo in igralce gre. V četrtek smo se o tem prepričali tudi v živo na tekmi Srbija – Italija. Drugače kot na zmago Slovenija ne zna igrati, ne pa da bi lovili kak rezultat. To se nam lahko hitro maščuje. Treba je igrati do konca. Tudi na uvodni tekmi smo imeli dober izid, a potem popustili,“ pravi vratar Slovenije Damir Puškar.

Sicer pa Italijani na zadnjem EP niso blesteli. V Beogradu so se po prvem mestu po predtekmovanju poslovili v četrtfinalu, ko so jih kar s 5:2 ugnali Kazahstanci. Ekipa je doživela nekaj sprememb, letos v Ljubljani manjkata izkušena 32-letni Alessandro Patias in 34-letni Rodolfo Fortino de Araújo, so zapisali na nzs.si. 

Ker v četrtfinale nepredujeta prvi dve ekipi iz vsake skupine, bi Sloveniji danes ustrezal vsak končni razplet razen poraza. Italija pa mora za napredovanje zmagati, ali remizirati s 3:3 oz. z višjim izidom. Obetajo se torej zanimiva tekma, polne tribune dvorane Stožice in napet razplet boja za vstop v četrtfinale.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.