Naslovnica Svet & EU Evropski svet tudi o insolvečnem pravu, bančni in kapitalski uniji

Evropski svet tudi o insolvečnem pravu, bančni in kapitalski uniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Na zadnjem zasedanju Evropskega sveta je bilo veliko govora o zunanjepolitičnih in gospodarskih temah. Na področju gospodarstva so se posvetili okrevanju po pandemiji, bančni uniji in uniji evropskih kapitalskih trgov.

Na zasedanju Evropskega sveta so voditelji držav in vlad EU posvetili veliko časa gospodarskim temam. Tako so skupaj s predsednico Evropske centralne banke Christine Lagarde in s predsednikom Evroskupine Paschalom Donohoejem razpravljali o gospodarski prihodnosti evroobmočja oziroma o okrevanju ekonomije EU kot celote po pandemiji koronavirusa Covid 19.

»Pozdravljamo nadaljnje tesno usklajevanje fiskalnih politik v evroobmočju, podprto z zavezanostjo fiskalni vzdržnosti, s čimer naj bi postavili trdne temelje za okrevanje in preprečili dolgotrajne negativne učinke pandemije na naše družbe,« so med drugim zapisali v izjavi za javnost in dodali, kako močno je pomemben odločni, hitri in usklajeni gospodarskopolitični odziv EU in držav članic.

Tako so namreč v zadnjem letu ustvarili pogoje za trdno, vključujoče in trajnostno okrevanje po pandemiji. Vsi prisotni so se zavzeli tudi za dokončanju bančne unije in Evroskupino pozvali, naj se v vključujoči sestavi nemudoma dogovori o postopnem in s časovnimi roki določenem delovnem načrtu. Podobno stališče so zavzeli tudi glede združevanja kapitalskih trgov EU.

Poudarili so namreč svojo politično podporo glede unije evropskih kapitalskih trgov in pozvali k hitremu izvajanju akcijskega načrta zanjo. Vendar pa je prav glede hitrosti precej dvomov. Sedaj so se namreč šele dogovorili, da je treba najprej nasloviti strukturne težave za povezovanje in skupni razvoj kapitalskih trgov. Pri tem so posebej omenili ciljna področja insolvenčnega prava podjetij.

Poleg tega so se dotaknili tudi Zelenega financiranja, vključno s standardi za zelene obveznice, kar naj bi bila prav tako dodatna spodbuda za vzpostavitev delujoče unije kapitalskih trgov. Napredek v zvezi z vsemi temi gospodarskimi vprašanji se bo preveril na naslednjem zasedanju Evropskega sveta, ki bo na vrsti šele decembra letos. Glede na izkazano počasno delovanje evropskih procesov in struktur se do decembra najbrž ne bo zgodilo prav veliko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.