Naslovnica Svet & EU Evropski Parlament je resno zagrozil Rusiji

Evropski Parlament je resno zagrozil Rusiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Odnosi med EU in Rusijo se znova zaostrujejo. Evropski parlament se minuli teden na veliko ukvarjal z Rusijo in izrazil zaskrbljenost zaradi nedavne ruske vojaške vaje ob ukrajinski meji, zaradi zaprtja Alekseja Navalnega in zaradi novice, da naj bi ruski agenti leta 2014 povzročili eksplozijo v skladišču orožja na Češkem. Rusija pa je odgovorila tako, da je najvišjim politikom EU in tudi predsedniku Parlamenta Davidu Sassoliju prepovedala vstop na svoje ozemlje.
Verjetno se David Sassoli ne sekira preveč, da ne bo smel v Rusijo (foto: FB Parlament EU)

Poslanci Evropskega parlamenta so minule dni sprejeli resolucijo, da so globoko zaskrbljeni zaradi kopičenja ruske vojske v bližini meje države z Ukrajino in na polotoku Krimu, ki ga je Rusija aneksirala že leta 2014. Parlamentarci so dali Rusiji do znanja, da bi vsak nov vdor v Ukrajino pomenil izjemno hudo kršitev mednarodnega prava ter najavili, da bi bile posledice zelo hude.

Če bi prišlo do novega spopada, naj bi se takoj zaustavil uvoz nafte in plina v EU iz Rusije, Rusijo bi izključili iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema SWIFT, oblastem naklonjenih ruskim bogatašem pa bi odvzeli vizume in jim zamrznili premoženje. Poleg tega so parlamentarci v resoluciji obsodili ruske obveščevalne službe za eksplozijo skladišča orožja v čeških Vrběticah leta 2014, v kateri sta umrla nedolžna državljane Češke.

Prav tako je Parlament EU Rusijo ponovno pozival k izpustitvi zaprtega opozicijskega liderja Alekseja Navalnega. »Besedilo ruske oblasti in predsednika Putina osebno opozarja, da nosijo polno odgovornost za zdravje in telesno integriteto Alekseja Navalnega ter morajo sprejeti vse potrebne ukrepe za zaščito njegovega fizičnega in duševnega počutja,« so zapisali v sporočilo za javnost.

Rusi so resolucijo označili za vmešavanje v njihove notranje zadeve in takoj odgovorili z jasno, a obenem tudi zgolj simbolično  diplomatsko gesto – 8 državljanom Evropske unije so prepovedali vstop na rusko ozemlje. V tej osmerici so predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová in še šest uradnikov držav članic EU.

Ruski odgovor so nato v skupni izjavi obsodili predsedniki Evropskega sveta Charles Michel, Komisije EU Ursula Von der Leyen in pa tudi sankcionirani voditelj Parlamenta EU David Sassoli.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.