Naslovnica Slovenija Lahko bi zmanjšali smeti embalaže pijač kar za 76 odstotkov

Lahko bi zmanjšali smeti embalaže pijač kar za 76 odstotkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Kako bi lahko v Sloveniji zmanjšali smeti embalaže pijač kar za 76 % – o tem govori nova mednarodna študija, katere izsledke so predstavili na društvu Ekologi brez meja.
Lahko bi zmanjšali smeti embalaže pijač kar za 76 odstotkov

Skrivnost uspeha glede zmanjševanja smeti je v reciklaži in v sistemu zbiranja odpadkov (foto: pixabay.com)

Reloop je neprofitna mednarodna organizacija, ki združuje industrijo, vlado in nevladne organizacije s ciljem ustvarjanja delujočega svetovnega krožnega gospodarstva – sistema, pri katerem se viri neprestano uporabljajo in odstranjujejo odpadki in onesnaževanje. Reloop je pravkar objavil poročilo What We Waste, ki je nastalo s podporo organizacij Break Free From Plastic in Changing Markets Foundation.

V tem poročilu so predstavili ugotovitve 20 let dolgega zbiranja podatkov o prodaji in ravnanju z odpadki embalaže pijač v 93 državah ter predstavili možnosti depozitnih sistemov za zmanjšanje količin izgubljenih odpadkov na področju embalaže pijač. »Poročilo analizira postopen premik proizvajalcev stran od embalaže pijač za ponovno polnjenje in posledično porast odpadkov.

Zaključuje, da bi s širšo uvedbo depozitnih sistemov lahko samo v EU zmanjšali število plastenk, pločevink in steklenic, ki končajo na tleh ali v zraku, za 31 milijard, pri čemer večina odpade na plastenke,« so sporočili z Društva Ekologi brez meja. Za Slovenijo pa se v tem poročilu ocenjuje, da bi lahko brez velikega truda zmanjšala količino takih odpadkov za več kot 76 odstotkov.

Po vzoru Litve, kjer so že v prvem letu po uvedbi depozitnega sistema zabeležili kar 87-odstotno zmanjšanje količine odpadkov in so do danes že dosegli najvišjo stopnjo recikliranja odpadne plastične embalaže v Evropi, bi se morali ravnati tudi pri nas. In ne le v Sloveniji, ampak po vsej EU. Depozitni sistemi, tako za embalažo za enkratno kot tudi za tisto za večkratno uporabo, pa so v tem procesu nedvomno ključni.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.