Naslovnica Gospodarstvo V prvem kvartalu kar za 36 odstotkov več odhodkov kot lani

V prvem kvartalu kar za 36 odstotkov več odhodkov kot lani

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva finance so tik pred prvomajskimi prazniki objavili podatke javnofinančnih gibanj za prve tri mesece letošnjega leta. Podatki ostajajo negativni, prvi vzrok pa je pandemija.

Prizor je le simboličen, a obenem tudi zelo zgovoren (foto: pixabay.com/Tumisu)

Na Ministrstvu za finance Republike Slovenije (MF) so zadnji dan aprila kot običajno objavili podatke javnofinančnih gibanj. Vendar pa tokrat ne gre le podatke za zadnji mesec, ampak za prve tri mesece letošnjega leta. Prvi kvartal v letu 2021 se sicer zaradi pandemije koronavirusa Covid 19 in vseh njenih postranskih posledic za slovenski državni proračun niti ni mogel zaključiti s pozitivnimi številkami, tako da podatki niso presenetljivi.

»Prihodki državnega proračuna so se glede na enako obdobje lanskega leta zvišali za 1 % na približno 2,41 milijarde evrov, odhodki pa za 36,6 % na nekaj manj kot 3,68 milijarde evrov. Proračun je v prvih treh mesecih letos tako zabeležil nekaj manj kot 1,27 milijarde evrov primanjkljaja, pretežno zaradi epidemije Covid-19 in blažitev njenih posledic,« so negativne številke pojasnili z Ministrstva za finance.

Sicer MF v objavi ‘Pregled javnofinančnih gibanj’ vsak mesec posebej predstavlja dogajanje glede realizacije državnega proračuna na mesečni ravni, medtem ko na posebni spletni strani proracun.gov.si obstaja tudi interaktivni grafični prikaz najpomembnejših številk državnega proračuna, ki se osvežuje vsak dan. Kot vedno pa so z MF tudi tokrat posredovali še podatke o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna tvorijo še javne blagajne Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračuni slovenskih občin, je imela v prvem letošnjem kvartalu 4,80 milijarde evrov prihodkov in 6,10 milijarde evrov odhodkov. Negativna razlika torej znaša 1,3 milijarde evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.