Naslovnica Svet & EU Evropske smernice o umetni inteligenci za vojsko, pravo in medicino

Evropske smernice o umetni inteligenci za vojsko, pravo in medicino

Avtor: Spletno Uredništvo

Odbor za pravne zadeve Evropskega parlamenta se je včeraj posvetil smernicam glede uporabe umetne inteligence za vojaške in za različne civilne namene.

Smrtonosni avtonomni orožni sistemi bodo zakoniti le, če bodo pod nadzorom človeka (flickr.com/Terminator 3 – Rise of the Machines)

 

Odbor za pravne zadeve je Evropskega parlamenta včeraj sprejel smernice za uporabo umetne inteligence (AI) za vojaške namene, za uporabo v zdravstvenem in v pravosodnem sektorju. Evropski poslanci so ponovno pozivali k oblikovanju pravnega okvira EU z opredelitvami in etičnimi načeli glede uporabe umetne inteligence. Brez tega bo skoraj zagotovo prihajalo do zlorab.

Poslanci zahtevajo, da morajo novi predpisi zagotavljati spoštovanje človekovega dostojanstva in človekovih pravic. Prav tako bodo morali sistemi umetne inteligence ostati pod človeškim nadzorom – zaradi morebitnega nepredvidenega delovanja, zaradi morebitnih popravil in tudi zaradi odgovornosti (stroj ne more biti odgovoren pred zakonom, ampak mora biti pravno odgovorna fizična oseba).

Največje skrbi pa so seveda glede vojaške uporabe umetne inteligence. »Besedilo poziva EU, naj prevzame vodilno vlogo pri spodbujanju globalnega okvira za vojaško uporabo umetne inteligence, skupaj z OZN in mednarodno skupnostjo,« so sporočili. Poslanci so zahtevali tudi, da povečana uporaba sistemov AI v javnih storitvah, zlasti v zdravstvu in pravosodju, ne bi smela nadomestiti človeških stikov ali povzročiti diskriminacije.

»Končne sodne odločbe morajo sprejemati ljudje, oseba jih mora strogo preverjati in biti predmet ustreznega postopka. Poslanci opozarjajo tudi na grožnje temeljnim človekovim pravicam zaradi uporabe tehnologij umetne inteligence pri množičnem nadzoru, tako na civilnem kot na vojaškem področju. Pozivajo k prepovedi „zelo vsiljivih aplikacij za socialno točkovanje“ (za spremljanje in ocenjevanje državljanov) s strani javnih organov,« so še dodali.

Sicer je Evropski parlament je že sprejel več resolucij na področju AI in nazadnje odobril 3 poročila o AI na področju etike, civilne odgovornosti in intelektualne lastnine. Ker naj bi na začetku prihodnjega leta Komisija EU predstavila zakonodajni predlogo o umetni inteligenci, je Parlament EU že ustanovil tudi nov posebni Odbor za umetno inteligenco v digitalni dobi in ga imenoval AIDA.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.