Naslovnica Svet & EU Evropska zračna flota za gašenje gozdnih požarov z dvema novima letaloma

Evropska zračna flota za gašenje gozdnih požarov z dvema novima letaloma

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropske strukture so v zadnjih mesecih največ pozornosti razumljivo namenile pandemiji koronavirusa, vendar niso pozabile na vse ostale problematike, med katerimi so tudi poletni gozdni požari. EU bo tako so-financirala nakup dveh dodatnih letal za gašenje.

Evropska zračna flota za gašenje gozdnih požarov z dvema novima letalomaSkandinavski gozdovi zaradi daljših sušnih obdobij zadnja leta gorijo precej bolj pogosto kot v preteklosti (foto: Naveen Nkadalaveni/commons.wikimedia.org)

 

Evropske strukture so v zadnjih mesecih največ pozornosti razumljivo namenile pandemiji koronavirusa, vendar niso pozabile na vse ostale problematike, med katerimi so tudi poletni gozdni požari. Zaradi klimatskih sprememb se namreč z njimi ne borijo več le v državah Sredozemlja, ampak tudi v Skandinaviji. Na Švedskem so se razmere opazno poslabšale po letu 2014, najhuje pa je bilo predlani.

RescEU je mehanizem EU za področje civilne zaščite, ki je zadolžen za problematiko naravnih ujm in med te sodi tudi obvladovanje gozdnih požarov s skupno floto letal za gašenje ognja. Letos so se v EU odločili, da že pred začetkom poletja, ko se začenja tudi sezona požarov, dodatno okrepijo floto gasilskih letal. EU bo tako so-financirala nakup dveh letal, ki bosta delovali predvsem na področju Skandinavije.

»Gozdni požari lahko izbruhnejo kadar koli in zaradi podnebnih sprememb tudi kjer koli po Evropi. To poletje moramo biti pripravljeni. Hvala švedskim prijateljem, ki so prispevali v rezervo rescEU. S ponosom opazujem našo evropsko gasilsko floto, kar najbolj pripravljeno na morebitne požare,« je ob tem komentiral Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Letali bosta stacionirani na Švedskem, oziroma ju bo švedska vlada prispevala v skupno rezervo. Flota zračnih plovil, namenjenih za gašenje gozdnih požarov v sklopu RescEU, se bo tako letos razširila na 13 letal in 6 helikopterjev. Trenutno EU financira sedem držav članic, da lahko vključijo svoja letala in helikopterje v gasilsko floto rezerve RescEU, plovila pa so na voljo vsem državam članicam EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.