Naslovnica Svet & EU Evropska unija skrbi tudi za svoje bodoče članice

Evropska unija skrbi tudi za svoje bodoče članice

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropske komisije so sporočili, da bodo zaradi širjenja okužb s koronavirusom Covid 19 Črni gori in Severni Makedoniji dostavili dodatnih 130.000 zaščitnih mask in še drugo zaščitno opremo. Ta pomoč bo prišla iz skupne evropske strukture ‘rescEU’ ki je bila ustanovljena prav z namenom zagotavljanja pomoči državam, katere je prizadela pandemija.

Evropska unija skrbi tudi za svoje bodoče članicePrestolnica Črne gore Pogdorica (foto: commons.wikimedia.org)

 

Z Evropske komisije so oznanili, da bodo zaradi širjenja okužb s koronavirusom Covid 19 Črni gori in Severni Makedoniji ta teden dostavili dodatnih 130.000 zaščitnih mask in tudi drugo zdravstveno oziroma zaščitno opremo. Ta oprema izhaja iz zalog projekta ‘rescEU’. – Gre za skupne evropske rezerve medicinske opreme, ki so bile namensko ustvarjene za pomoč tistim državam, kjer bi se zaradi povečanih primerov okužbe znašli v pomanjkanju.

»Rezerva rescEU in mehanizem EU za civilno zaščito še naprej dokazujeta svojo vrednost pri zagotavljanju pomoči tistim, ki jih potrebujejo. Zdaj v Črno goro in Severno Makedonijo poleg prejšnjih pošiljk pošiljamo več kot 130.000 dodatnih zaščitnih mask. Zahvaljujem se Nemčiji, ki je gostila in prevažala to serijo opreme ‘rescEU’, pa tudi Slovaški za radodarnost do bližnjih sosedov na Zahodnem Balkanu,« je pojasnil slovenski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Slovaška je namreč prek mehanizma civilne zaščite EU Severni Makedoniji ponudila tudi maske FFP2 in FFP3,kirurške maske ter higienske pakete, odeje, šotore in tudi električne generatorje. Sicer rezerve ‘rescEU’ gostijo Danska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Romunija in Švedska. Te države so tudi odgovorne za nabavo materiala, Komisija EU plačuje vse stroške in tudi koordinira distribucijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.