Naslovnica Gospodarstvo Nov portal EU za spodbujanje mednarodnega trgovanja MSP

Nov portal EU za spodbujanje mednarodnega trgovanja MSP

Avtor: Spletno Uredništvo

 Včeraj je začel delovati nov spletni portal, ki ga je Evropska unija pripravila za pomoč evropskemu gospodarstvu. Poimenovali so ga ‘Access2market’, ali po slovensko ‘Dostop do trgov’. Namenjen je manjšim podjetjem in spodbujanju njihovih mednarodnih poslov.

Nov portal EU za spodbujanje mednarodnega trgovanja MSPTako izgleda nov portal EU za spodbujanje mednarodnega trgovanja (foto: SJ)

 

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije (MGRT) so opozorili na nov spletni portal, katerega je včeraj lansirala Evropska unija. Imenuje se ‘Access2market’, ali v slovenskem prevodu ‘Dostop do trgov’. Že ime zelo jasno kaže, čemu je to sodobno digitalno orodje dejansko namenjeno – mednarodni trgovini.

Glede na vso aktualno dogajanje okrog pandemije koronavirusa, kjer se napoveduje nova huda kriza globalnega gospodarstva, bo spletna novost zagotovo marsikomu prišla izjemno prav. Portal ‘Access2market’ je namenjen manjšim evropskim podjetjem, da bi olajšal njihovo poslovanje trgovanje z državami zunaj EU.

»Manjšim podjetjem zagotavlja po meri prilagojene informacije za njihov izdelek in vključuje veljavne tarifne stopnje, pravila o poreklu in druge zahteve, ki jih je treba upoštevati,« so pojasnili z MGRT. Namen je čim bolje izkoristiti aktualne trgovinske sporazume, ki jih ima z raznimi državami oz. skupnostmi držav sklenjene EU.

Portal nudi praktične informacije o trgovinskih sporazumih, podrobna navodila ter video pričevanja uspešnih malih in srednje velikih podjetij (MSP). Osrednja novost portala pa je orodje za samoocenjevanje pravil o poreklu ROSA, ki evropskim podjetjem pomaga razumeti in uporabljati pravila o poreklu blaga.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.