Naslovnica Svet & EU Evropska unija pomaga revnejšim državam

Evropska unija pomaga revnejšim državam

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je odločila, da bo za nujno pomoč državam z nizkimi prihodki skupno namenila 41 milijonov evrov. Gre za države in tudi posebne skupine prebivalstva v Latinski Ameriki, na Karibih, na Bližnjem vzhodu in v južni Aziji.
Instrument pomoči COVAX deluje že dlje časa  (foto:FB Komisija EU)

Evropska komisija bo nakazala 41 milijonov evrov za nujno pomoč državam z nizkimi in s srednjimi dohodki, ki se pravkar soočajo z veliko zdravstveno, humanitarno in socialno-ekonomsko krizo. Komisija EU bo sredstva poslala za pomoč državam v Latinski Ameriki in na Karibih, na Bližnjem vzhodu in v Aziji, namenjena pa bodo za odpravljanje številnih različnih negativnih posledic pandemije koronavirusa.

Od tega bo Evropska Komisija za neposredno zdravstveno pomoč ranljivemu prebivalstvu, podporo pri obvladovanju primerov COVID-19 ter za krepitev odpornosti v lokalnih zdravstvenih sistemih prispevala 31 milijonov evrov. Z 10 milijoni evrov pa bo Evropska unija podprla še institucijo Združenih narodov za pomoč otrokom UNICEF, ki bo denar porabil za nakup cepiv za otroke v okviru programa COVAX.

»EU se na pandemijo koronavirusa odziva na več načinov. Z mehanizmom EU za izmenjavo cepiv se v državah z nizkimi in srednjimi dohodki vsak teden zagotovi več deset tisoč odmerkov cepiva. Danes objavljeno financiranje bo pomagalo odpraviti neposredne posledice COVID-19 tudi za ranljive skupnosti, kot so begunci Rohingja v Bangladešu in avtohtono prebivalstvo Latinske Amerike,« je pojasnil Komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Z Evropske komisije so še dodali, da je EU je od izbruha pandemije prispevala skoraj 3 milijarde evrov za instrument COVAX, da bi zagotovila vsaj 1,8 milijarde odmerkov za 92 držav z nizkim in nižjim srednjim dohodkom. Doslej so tako dostavili več kot 200 milijonov odmerkov v 138 držav. 200 milijonov odmerkov cepiv, zavarovanih v skladu s pogodbami EU o vnaprejšnjem nakupu, pa naj bi revnejšim državam razdelili do konca letošnjega leta.

Poleg vsega tega Evropska komisija namenja tudi 100 milijonov evrov humanitarne pomoči za podporo uvajanju kampanj cepljenja v afriških državah s posebej kritičnimi humanitarnimi potrebami in zelo krhkimi zdravstvenimi sistemi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.