Naslovnica Svet & EU Evropska solidarnost ne pozna meja

Evropska solidarnost ne pozna meja

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija je vnovič izkazala svojo solidarnost do drugih in sicer je za Nepal, Filipine ter jugovzhodno Azija namenila 11 milijonov evrov. Ta denar bo uporabljen za pripravljenost na večje naravne nesreče in za humanitarno pomoč.
Evropska solidarnost ne pozna meja

Nepal se še otepa posledic katastrofalnega potresa iz leta 2015 (foto: Gita Dhoj Karki/commons.wikimedia.org)

Poplave, tajfuni, potresi, plazovi, cunamiji in ponekod tudi vulkani – vse te naravne katastrofe nenehno ogrožajo prebivalstvo azijskega jugovzhoda. Če k temu dodamo še aktualno pandemijo koronavirusa je jasno, da marsikje potrebujejo dodatno pomoč, oziroma, da bodo nujno potrebovali pomoč, ko pride do naslednje večje naravne ujme. Zato se je Komisija EU odločila, da bo za to področje odobrila znesek v višini 11 milijonov evrov.

Ta denar bo namenjen za boljšo pripravljenost na nesreče in za humanitarno pomoč v Nepalu, na Filipinih in v drugih državah jugovzhodne Azije, kjer so v bližnji preteklosti že doživeli večje naravne nesreče, poleg tega pa se ubadajo še s pandemijo koronavirusa in za nameček še z raznimi lokalni konflikti. “EU krepi podporo najbolj ranljivim, ki jih prizadenejo naravne nesreče v Nepalu, na Filipinih in v več državah jugovzhodne Azije.

To je regija, ki je ena najbolj prizadetih zaradi naravnih nesreč in vplivov podnebnih sprememb na svetovni ravni. Podpiramo tudi prizadete zaradi dolgotrajnega konflikta na Filipinih, hkrati pa krepimo priprave in odziv na pandemijo koronavirusa. Ta sveženj pomoči kaže na nenehno zavezanost EU, da pomaga tistim, ki jih potrebujejo,” je ob tem pojasnil evropski Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

V sporočilu za javnost Komisije EU pa so še dodali, da bo od tega zneska 9 milijonov EUR namenjenih ukrepom za pripravljenost na nesreče in načrtom odzivanja na izredne razmere v omenjenih državah. Preostala 2 milijona evrov bosta namenjena za tiste prebivalce Filipinov, ki so jih najbolj prizadeli dolgotrajni spopadi med rednimi vojaškimi silami, islamisti, komunisti in v zadnjih letih tudi zaradi vojne predsednika Rodriga Duterteja proti preprodajalcem drog.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.