Naslovnica Gospodarstvo Nepovratna sredstva za slovenske vinarje

Nepovratna sredstva za slovenske vinarje

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar odobrila 3,7 milijona evrov slovenske podpore proizvajalcem vina in pridelovalcem grozdja, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Vsak upravičenec bo lahko prejel do 20.000 evrov nepovratnih sredstev.
Vinarji se zaradi posledic pandemije soočajo z drastičnim upadom prodaje vin (foto: pxfuel.com)

Evropska Komisija je najprej potrdila, da je slovenska shema pomoči za podporo sektorju proizvodnje vina, ki ga je prizadel izbruh pandemije koronavirusa Covid 19, povsem v skladu s pogoji začasnega okvira. Zato je lahko Evropska komisija potem odobrila kar 3,7 milijona evrov vreden načrt za podporo slovenskim proizvajalcem vina in pridelovalcem grozdja. Odločitev so utemeljili s številkami, bistvo pa je, da zneski niso tako visoki, kot se morda zdi.

»Pomoč ne presega 225 000 EUR na upravičenca, dejavnega v primarnem kmetijskem sektorju (pridelovalci grozdja), in  ne presega 1,8 milijona EUR za vse druge upravičence. Shema bo delovala do 30. junija 2021. Komisija je ugotovila, da je ukrep v skladu s členom 107 (3) (b) PDEU potreben, ustrezen in sorazmeren za odpravo resne motnje v gospodarstvu države članice in skladen s pogoji, določeni v začasnem okviru,« pojasnjujejo s Komisije.

Slovenska shema predvideva, da bo javna podpora v obliki neposrednih nepovratnih sredstev v višini do 20.000 evrov za vsakega upravičenca. To pa je le slaba desetina zgornje meje zneska pomoči, ki ga je določila Komisija EU. Seveda je cilj sheme pomagati slovenskim upravičencem pri reševanju njihovih likvidnostnih težav in pri nadaljevanju gospodarske dejavnosti, da bi se prebili do konca pandemije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.