Naslovnica Trendi Big Band se bo poklonil Janezu Gregorcu

Big Band se bo poklonil Janezu Gregorcu

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto se na valovih Prvega programa Radia Slovenija obeta prav poseben koncert Big Banda RTV Slovenija. Glasbeni večer bo namreč posvečen glasbi slovenskega skladatelja Janeza Gregorca.
Big Band se bo poklonil Janezu Gregorcu

Radijska sobota bo posvečena Janezu Gregorcu (foto: Arhiv RTV Slovenija)

Za zadnjo soboto v mesecu marcu je glasbeno uredništvo Prvega programa Radia Slovenija v sodelovanju z glasbeno produkcijo RTV Slovenija pripravilo poseben koncert, posvečen glasbi Janeza Gregorca. Gregorc je po uspešno zaključeni glasbeni akademiji v Ljubljani obiskoval tudi univerzo Berklee v Bostonu, nato se je vrnil domov, več kot štiri desetletja učil glasbo in ves ta čas bil hkrati še producent za džezovsko glasbo na RTV Slovenija.

Poleg tega je bil predsednik Društva slovenskih skladateljev, en od ustanoviteljev društva SAZAS in nato tudi dolgoletni član njegovega upravnega odbora. Predvsem pa je bil zelo ploden ustvarjalec glasbe. »Ustvarjal je na različnih področjih, tako džezovsko kot simfonično glasbo, baletno glasbo in popevke, veliko pa je pisal tudi za film; med drugim njegovo glasbo slišimo v filmih Rdeči boogie ali Kaj ti je, deklica, To so gadi, Ubij me nežno ter Ko pride lev.

V šestdesetih letih je doživel velike uspehe z zasedbo Ad Hoc. S svojim prefinjenim prestopanjem žanrskih meja in povezovanjem džezovske, klasične in filmske glasbe se uvršča na sam vrh glasbenih ustvarjalcev prejšnjega stoletja pri nas,« so spomnili z RTV Slovenija. Na sobotnem koncertu bo Big Band dirigiral Tadej Tomšič, kar ni naključje, saj je slednji saksofonist, dirigent in skladatelj ter sodi tudi med najboljše sodobne slovenske džeziste.

Neposredni prenos koncerta se bo v soboto pričel ob 20. uri, moč pa ga bo spremljati na Prvem programu Radia Slovenija ter v obliki video-prenosa na spletni strani Prvega ter na FB strani Prvega. Sicer bo glasbeni večer bo vodila Alja Kramar, za vrhunski koncertni zvok pa bo skrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.