Naslovnica Svet & EU Evropska leteča gasilska brigada

Evropska leteča gasilska brigada

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU pravkar vzpostavlja prvo skupno eskadriljo gasilskih zrakoplovov za boj proti naravnim nesrečam, še posebej poletnim požarom. Floto rescEU bo v začetnem prehodnem obdobju sestavljalo sedem letal in šest helikopterjev za zračno gašenje požarov, Komisija pa si z državami, ki sodelujejo pri tej pobudi, prizadeva za namenitev dodatnih sredstev v naslednjih tednih.

Evropska leteča gasilska brigada Po lanskih ognjenih ujmah v Grčiji, Španiji, Portugalski in Švedski so države EU medsebojno pomoč v primeru naravnih nesreč končno dvignile na primeren nivo (fotografija: en.wikipedia.org/Scott L.)

 

Za zračno gasilsko floto rescEU bo najprej opremo zagotovilo pet držav EU, ki so jih v zadnjih letih pogosto prizadeli gozdni požari. Dve letali bo zagotovila Hrvaška, eno Francija, dve Italija in še dve Španija. Švedska bo zagotovila šest helikopterjev, medtem ko Grčije in Portugalske, kjer so lani doživeli zares katastrofalne ognjene ujme, ni zraven. Evropska komisija v okviru priprav na poletje, oz. sezono gozdnih požarov poleg vzpostavitve flote rescEU krepi tudi svoje zmogljivosti za spremljanje in koordinacijo. 

To vključuje redne stike z državami članicami, terenske vaje v zvezi z gozdnimi požari ter krepitev Centra EU za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) z dodatno ekipo strokovnjakov. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal: “RescEU je konkreten odziv, evropski odziv, v pomoč mnogim našim državljanom, ki so izpostavljeni tveganju naravnih nesreč. Vsa Evropa je bila pretresena, ko so v preteklih letih številni ljudje izgubili življenja zaradi gozdnih požarov na Portugalskem in v Grčiji.

Solidarnost v Evropi mora temeljiti na zaščiti državljanov in na medsebojni pomoči v težkih časih. V tem pogledu rescEU ponuja praktične rešitve, ki evropsko solidarnost izražajo s konkretnimi dejanji.” Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides pa je dodal: “Gozdni požari ne čakajo. EU in njene države članice so združile sile, da bi lažje reševale življenja in zaščitile državljane. Tako je nastal rescEU, ki predstavlja dodatno varnostno mrežo v primeru krize.

Nadvse ponosen sem, da se bo zamisel o evropski floti za gašenje gozdnih požarov v tem poletju uresničila. Rad bi se zahvalil vsem sodelujočim državam, ki so k tej floti prispevale in tako omogočile, da smo čim bolje pripravljeni na letošnjo sezono požarov.” Za kartiranje izrednih razmer v gozdnih požarih se bo uporabljal satelitski sistem EU Copernicus, vse države članice EU in partnerske države pa so se udeležile letnega srečanja na temo gozdnih požarov v Bruslju, da bi se čim bolje pripravile pred novo sezono gozdnih požarov.

»V preteklih mesecih je bilo izvedenih več terenskih vaj v zvezi z gozdnimi požari. Med njimi so bile tudi terenske vaje MODEX za civilno zaščito in gozdne požare, na katerih so sodelovali strokovnjaki in reševalne ekipe iz različnih držav EU (na Cresu na Hrvaškem med 7. in 10. aprilom 2019). Nadaljnje vaje so potekale v Splitu na Hrvaškem in Aix-en-Provence v Franciji,« so še pojasnili na Komisiji EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.