Naslovnica Svet & EU ‘Evropska hitrost’ – pet mesecev od volitev do začetka mandata

‘Evropska hitrost’ – pet mesecev od volitev do začetka mandata

Avtor: Spletno Uredništvo

 Po velikem pompu, s katerim so se letos vsi po vrsti lotevali evropskih volitev, je v zadnjem mesecu vse utihnilo. A je ta oseka informacij le navidezna, kajti v ozadju tečejo intenzivni pregovori o kandidatih za predsednika Evropske komisije in seveda tudi ostale vodilne položaje v institucijah EU. Vendar pa gre vse skupaj zelo počasi in od volitve do začetka mandata bo minilo več kot 5 mesecev. 

Evropska hitrost pet mesecev od volitev do začetka mandataEU ne deluje kot neposredna oz. ‘čista’ demokracija, saj je predsednik najvišjega organa Komisije EU imenovan, torej ni neposredno izvoljen s strani ljudstva, podobno pa je z njegovo ekipo komisarjev (foto: europarl.europa.eu)

 

Evropski državljani smo 26. maja izvolili nov Evropski parlament, oziroma 751 poslancev, ki bodo sedeli v Evropskem parlamentu v prihodnjem mandatu. Ena izmed prvih nalog poslancev novega sklica Evropskega parlamenta je izvolitev novega predsednika Evropske komisije in njegove ekipe evropskih komisarjev, a se stvari glede tega premikajo z ‘evropsko’ hitrostjo – torej zelo počasi.

Na zadnjem zasedanju Evropskega sveta 20. in 21. junija so se voditelji 28 držav EU začeli pogovarjati o nominacijah za vodilne položaje v institucijah EU. Med temi je zagotovo najvplivnejša funkcija predsednika Evropske komisije, izvršnega telesa EU. Vnovič bodo o tem razpravljali na izrednem zasedanju 30. junija, a tudi če se vse dogovorijo, se delovni mandat nove Evropske komisije začenja šele 1. novembra. Ker je prav tedaj po Evropi ‘Dan mrtvih’, si manj primernega datuma za začetek najbrž res niso mogli izbrat. Pa še praznik je, tako da se prav ta dan najbrž ne bo nihče preveč pretegnil.

 »Za nastop funkcije mora nov predsednik Evropske komisije najprej dobiti podporo držav članic, potem pa še podporo novega sklica Evropskega parlamenta. O potrditvi mandata novemu predsedniku komisije lahko parlament glasuje že na drugem julijskem zasedanju, v primeru, da bo do takrat od Evropskega sveta prejel predlog kandidata,« so postopek pojasnili na spletu Parlamenta EU. V nedeljo 30. junija naj bi tako Evropski svet oziroma voditelji držav članic EU predlagali Evropskemu parlamentu ime kandidata za predsednika Komisije EU, ki bo moral biti nato izvoljen z večino glasov poslancev v klopeh Parlamenta EU.

Potem bodo države Evropske unije predlagale svoje kandidate za evropske komisarje, ki bodo sestavljali novo ekipo Komisije EU. Kandidati za komisarje bodo najprej zaslišani na pristojnih parlamentarnih odborih, pred nastopom mandata pa mora biti celotna ekipa nove Evropske komisije še enkrat potrjena z glasovanjem na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, kjer mora dobiti večinsko podporo poslancev. Vseeno pa se zdi absurdno, da je za celotno proceduro na voljo več kot 5 mesecev.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.