Naslovnica Svet & EU Evropa pomaga nesrečnemu Libanonu

Evropa pomaga nesrečnemu Libanonu

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je prekinil počitnice, da je obiskal Bejrut. V libanonski prestolnici si je ogledal prizorišče katastrofalne eksplozije umetnega gnojila, obljubil nove pošiljke materialne pomoči ter 33 milijonov evrov finančne pomoči EU za obnovo porušenega pristaniškega predela mesta.

Evropa pomaga nesrečnemu Libanonu

Libanon je politično nestabilen že vsaj od 70. letih prejšnjega stoletja, zadnja eksplozija pa sprožila nov val protestov prebivalstva (foto:  FB SOS Chrétiens d’Orient)

 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ob obisku Bejruta ponovil pripravljenost EU, da nadaljuje z zagotavljanjem nujne materialne pomoči. EU je sicer takoj po uničujoči eksploziji prejšnjega tedna že aktivirala svoje mehanizme v sili. V Libanon je tako odpotovalo več kot 250 reševalcev iz evropskih držav, na voljo so bile danes tone nujnih materialnih potrebščin, EU pa naj bi za pomoč zbrala 33 milijonov evrov. Predsednik je obiskal razdejano pristanišče v Bejrutu in se na lastne oči prepričal o razsežnosti nesreče.

Pozval je k neodvisni preiskavi, da bi osvetlili vzroke katastrofe in za to delo ponudil evropsko strokovno znanje. Srečal se je tudi s predstavniki libanonskega Rdečega križa in izkazal spoštovanje vsem reševalcem, vključno z Evropejci, ki so pomagali po nesreči. Predsednik Evropskega sveta se je med svojim obiskom srečal s predsednikom Libanona Michelom Aounom, predsednikom parlamenta Nabihom Berrijem in predsednikom Sveta ministrov Hassanom Diabom.

Predsednik Michel je ob tej priložnosti spregovoril o nujnosti strukturnih reform v državi, skladno z vladnim načrtom reform, z mednarodnimi zavezami Libanona ter tudi z zahtevami libanonskega prebivalstva, ki še naprej masovno protestira na ulicah Bejruta. »Nujno je potreben sporazum z Mednarodnim denarnim skladom. Zato je pozval k konkretnim korakom za reformo finančnega sistema in sprejetje protikorupcijskih ukrepov. Za Libanon je ključnega pomena izvajanje temeljnih strukturnih reform.

Libanonci pri tem lahko računajo na Evropsko unijo, vendar je ključna notranja enotnost,« je v sporočilu za javnost Evropskega sveta povedal Michel. Poleg tega pa je predsednik Evropskega sveta skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen Charles Michel pozval vse države članice EU, naj še dodatno okrepijo svojo podporo Libanonu – tako za takojšnje potrebe, kot tudi za dolgoročno obnovo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.