Naslovnica Svet & EU Evro-poslanci o pandemiji, proračunu, podnebju, Brexitu in digitalnih storitvah

Evro-poslanci o pandemiji, proračunu, podnebju, Brexitu in digitalnih storitvah

Avtor: Spletno Uredništvo

Po poletnih počitnicah se Evropski parlament počasi vrača k življenju. Parlamentarce do izteka leta čaka cela vrsta pomembnih odločitev od dolgoročnega proračuna EU, nove podnebne zakonodaje in prihodnosti EU, pa tudi glede sedanjosti, ki jo močno zaznamuje pandemija koronavirusa.

Evro poslanci o pandemiji proračunu podnebju Brexitu in digitalnih storitvahV Parlamentu EU naj bi se nadaljevala tudi maja prekinjena Konferenca o prihodnosti Evrope, ki naj bi trajala kar dve leti (foto: FB Parlament EU)

 

Z Evropskega parlamenta so v javnost pravkar poslali seznam najpomembnejših tem, s katerimi se bodo v prihodnjih štirih mesecih ubadali evro-poslanci. Seveda bo v ospredju pandemija koronavirusa, ki bo vplivala predvsem na debate o proračunih – tako glede proračuna za letos, kot za prihodnje srednjeročno obdobje in pa tudi na daljši rok, oziroma na dolgoročni proračun EU.

»Evropska komisija predlagala načrt gospodarskih spodbud v višini 750 milijard evrov, ki naj bi skupaj z revidiranim predlogom dolgoročnega proračuna EU za obdobje 2021-2027 pomagal ublažiti posledice pandemije koronavirusa in tlakovati pot v trajnostno prihodnost. O predlogih se pogajajo Parlament in države članice v Svetu,« o kativnostih poročajo s Parlamenta EU.

Septembra bo parlamentarni odbor za okolje (ENVI) glasoval o evropski podnebni zakonodaji, Parlament EU pa se o bo tem dokončno izrekel na oktobrskem plenarnem zasedanju. Nadaljevala se bodo tudi pogajanja o Brexitu, saj Združeno kraljestvo in EU še vedno nista dorekla vsega, kar bi po odhodu Angležev, Valižanov, Severnih Ircev in Škotov iz EU morala najbrž že davnaj razčistiti.

Parlamentarni odbori za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO), državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) in pravne zadeve (JURI) so objavili osnutke svojih mnenj glede novega Akta o digitalnih storitvah, o tem dokumentu pa bodo prav tako glasovali že septembra. Podobno bodo odločali o novi industrijski strategiji EU, katera naj bi zagotovila prehod k podnebni nevtralnosti in k svetli digitalni prihodnosti.

Parlamentarni odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) bo septembra najprej glasoval o svojem poročilu, za november pa je predvideno še glasovanje na plenarnem zasedanju.»Komisija EU bo predstavila novi pakt o migracijah in azilu, ko bodo države članice dosegle preliminarni sporazum o proračunu EU. Parlamentarni odbor za državljanske svoboščine pripravlja poročilo o novih zakonitih poteh za z delom povezane migracije v EU. 

EU pripravlja nove predpise, ki bi potnikom v železniškem prometu dodelili več pravic, denimo višja nadomestila v primeru zamud in več pomoči ljudem z invalidnostmi,« so nanizali še preostale predvidene aktivnosti Parlamenta EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.